Savjeti za žene vozače: Kako da Vas automehaničar ne prevari

Autor Datum 12/09/2016

Nepisano pravilo podrazumeva da su žene bolji vozači od muškaraca jer su odgovornije i pažljivije, ali da se sa druge strane slabije razumeju u automobil sam, koji auto delovi se kada zamenjuju i kako se kupuju…
savjeti-za-zene-vozace
Kog god da ste pola, ne dozvolite da Vas automehaničar prevari, već se informišite koji auto delovi se menjaju tokom kog servisa, kako da ih nabavite polovne (i jeftinije) i šta Vam je sve potrebno za duži put.

Auto delovi potrebni za mali servis

Mali servis auta mora se redovno obavljati na svakih pređenih, u proseku, 10 – 12 000 km, kako biste bili sigurni da je sve sa Vašim automobilom u redu i kako biste mu, istovremeno, produžili životni vek.

Auto delovi koji se ovom prilikom proveravaju i po potrebi zamenjuju su oni elementi koji spadaju u kočioni i sitem kvačila, čija pohabanost i uopšte zatečeno stanje zavise i od toga kakav ste tip vozača. Uvek se savetuje da vozite mekše i pažljivije
kako bi Vam ovi auto delovi što duže trajali.

Tokom malog servisa proveravaju se i auto delovi kao što su klapne i dizne, menjaju se po potrebi filteri, obavezno ulja i antifriz, a često i kočiona tečnost i ulje u menjaču.

Auto delovi za veliki servis

Veliki servis se takođe mora redovno obavljati, i to otprilike na svakih pet godina, odnosno na svakih pređenih 60 i više hiljada kilometara. Ono što je veoma značajno jeste što se tokom velikog servisa menjaju auto delovi za koje ne postoji pouzdana provera pohabanosti, te se oni uvek nužni zamenjuju prema preporukama proizvođača.

Tada se sigurno menja vodena pumpa, svi kaiševi, roleri i španeri, kao i ostatak auto delova iz sistema zupčenja, poput zupčastog kaiša.

Kako da kupujete polovne auto delove

Navedeni auto delovi koji se zamenjuju u okviru malog i velikog servisa nikako ne smeju kupovati kao polovni, dok se svi oni elementi koji pripadaju spoljašnjosti automobila mogu nabaviti kao već korišćeni.

Polovni auto delovi mogu se kupovati preko interneta ili na auto otpadima. Savet je da, ukoliko posećujete otpade, obavezno povedete sa sobom osobu od poverenja kako ne biste dozvolili sebi da Vas neko prevari, a i često se kaže da dva para očiju vide više od jednog.

Tako ćete bolje sagledati u kakvom su tačno stanju potrebni polovni auto delovi. Istovremeno, nemojte pristati ukoliko Vam ponude da sami skidate delove sa oštećenih auta, kako se ne biste povredili ili nešto dodatno oštetili, pa dva puta platili istu cenu.

Šta Vam je potrebno za duži put

Za put u inostranstvo će Vam samo u nekim zemljama tražiti međunarodnu vozačku dozvolu, te se dobro raspitajte da li Vam je ista potrebna pre puta.

Kao rezervni, moraju se poneti auto delovi poput sijalica i osvetljenja uopšte u iznosu od minimum polovine svih koje imate u kolima, a od opreme je najvažnije da posedujete prsluk, trougao i komplet prve pomoći.

Za pojedine zemlje biće Vam potreban i aprat za gašenje požara, te nemojte dozvoliti da zbog ovog elementa trpite probleme na putu, već dobro proverite pre polaska.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.