Savršen doručak za mršavljenje

Obrok kojim započinjete dan može biti vaš saveznik u borbi sa suvišnim kilogramima. Zbog toga vam predstavljamo formulu savršenog doručak koji će vam pomoći da smršavite.
savrsen dorucak za mrsavljenje

Kalorije

Vodite računa da doručkom unijeti između 300 i 400 kalorija. Ako želite izgubiti suvišne kilograme, neka to bude između 300 i 350 kalorija. A ako želite da održite željenu težinu, možete unijeti između 350 i 400 kalorija.

Ugljikohidrati

Oko 45 – 55 posto vašeg doručka bi trebalo da čine ugljikohidrati. Izbjegavajte prerađenu i zašećerenu hranu i onu napravlejnu od bijelog brašna. Odlučite se za peciva napravljena od cijelog zrna žitarica, voće ili povrće.

Proteini

Oko 15 do 20 posto vašeg doručka neka čine proteini, to je oko 13 do 20 grama. Proteini su važni jer će vas zasititi nećete imati uobičajene napade gladi oko podneva. Najbolji izbor su jaja, mliječni proizvodi, sojino mlijeko, orašasti plodovi …

Masti

Unesite oko 10 do 15 grama masti, što je oko 30-35 posto ukupnog unosa kalorija za vrijeme doručka. Umjesto zasićenih masti koje se nalaze u slanini i siru, opredijelite se za mononezasićene masti kojih ima u maslinovom ulju, sjemenkama i orašastim plodovima i avokadu.

Vlakna

Za vrijeme doručka unesite četvrtinu dnevne preporučene doze vlakana koja iznosi 25 grama. Odaberite bobičasto voće, kruške, jabuke, sjemenke …

Šećer

Preporuča se unos od najviše 36 grama šećera. Ako u hranu dodajte zaslađivače, nemojte više od 1,5 žličice, bilo daje u pitanju smeđi šećer, bijeli šećer, med ili sirup agave.

Idealno bi bilo da doručkujete 30 minuta do sat vremena nakon buđenja. Ako ne možete odmah pojesti cijeli obrok, podijelite ga na dva dijela.
Izvor:womenshealthmag

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.