Saznajte koje namirnice najviše imaju Vitamina C

Ako mislite da se naranča nalazi na prvom mjestu – varate se. Vitamin C jača imunološki sustav, održava tkiva zdravim, ali i pomaže apsorpciju željeza, piše goodhousekeeping.com. Ako ste prehlađeni, vitamin C  vam je najbolji saveznik u toj borbi. Preporučena dnevna doza vitamina C za žene je 75 miligrama, a za muškarce 90 miligrama.

Pogledajte koje namirnice sadrže najviše vitamina C.

1. Guava

Pola šalice guave sadrži 188 miligrama vitamina C i samo 56 kalorija.

2. Crvena paprika

Prva asocijacija na vitamin C vam je vjerojatno neko citrusno voće. Međutim, i crvena paprika sadrži dosta ovog vitamina. U pola šalice crvene paprike se nalazi 142 miligrama vitamina C i 20 kalorija. Ako kuhate papriku, pola šalice ovog povrća pružit će vam 118 miligrama vitamina C.

3. Kivi

Jedan kivi srednje veličine sadrži 70 miligrama vitamina C i 46 kalorija.

4. Naranča

Jedna naranča srednje veličine ima 70 miligrama vitamina C i samo 62 kalorije. Ako volite piti sok od naranče, u 3/4 čaše soka se nalazi od 61 do 93 miligrama ovog značajnog nutritijentima i između 79 i 84 kalorije.

5. Zelena paprika

Ovo povrće sadrži 60 miligrama vitamina C u pola šalice i svega 15 kalorija. Kada se skuha, zelena paprika ima 51 miligram vitamina C.

6. Sok od grejpa

Polovina grejpa sadrži 39 miligrama vitamina C i 52 kalorije. Ako želite dobiti više korisnih nutrijenata – napravite sok od grejpa.

7. Sok od povrća

Napitak od povrća će vam osigurati dosta korisnih sastojaka, uključujući i vitamin C. Ako dodati i paradajz, dobit ćete i korisnu dozu likopena, ljekovitog fitonutritijenta. U čaši soka od povrća može se naći 50 miligrama vitamina C i samo 34 kalorije.

8. Jagode

Jagode sadrže dosta vlakana i antioksidansa, uključujući i vitamin C. Pola šalice jagoda sadrži 49 miligrama vitamina C i 27 kalorija.

9. Prokulice

Ovo povrće možda i ne spada u omiljenu hranu, ali je vrlo zdravo. Prosječna porcija sadrži 48 miligrama vitamina C 0,300 mikrograma vitamina K i samo 28 kalorija.

10. Dinja

Četvrtina prosječne dinje ima 47 miligrama vitamina C i 51 kaloriju.
Izvor:B92