Saznajte kako organizam štiti vitamin C

Vitamin C uništava strana tijela. Vitamin C, poznat i kao askorbinska kiselina, stimulira proizvodnju interferona i deaktivira viruse koji uzrokuju dječju paralizu, prehladu, ospice, zaušnjaci i herpes.

Ovaj vitamin je antioksidant i bori se s bakterijama dok ih potpuno ne uništi, uključujući bakterije koje mogu uzrokovati i tetanus, stafilokoke i tuberkulozu.

Vitamin C smanjuje kroničnu upalu u tijelu.

On djeluje kao antihistaminik i smanjuje upalu uzrokovanu alergijskim reakcijama. Također ublažava simptome alergija. Vitamin C povećava proizvodnju steroida, koji smanjuju upalu u tijelu. Rezultat je jak i otporan imunološki sustav.

Vitamin C je bitan u jačanju vezivnog tkiva.

Vitamin C igra važnu ulogu u sintezi novih kolagenih tkiva, kao što su vezivno tkivo u koži, mišićima, ligamentima i kostima. Što su ova tkiva jača, to su otpornija na mikrobe. Stanice raka otpuštaju štetne enzime koji uništavaju kolagen i omogućuju brzo širenje raka na druge stanice. Međutim, ako je tkivo kolagena jako, stanice raka neće moći naprave toliku štetu.

Vitamin C povećava broj bijelih krvnih stanica.

Što više bijelih krvnih stanica imate, to će imunološki sustav biti spremniji za borbu protiv bakterija, mikroba ili virusa.

Vitamin C potiče proizvodnju antitijela.

Vitamin E je poznat po svojoj funkciji da pospješuje proizvodnju antitijela kada je tijelo izloženo bakterijama. Vitamin C štiti vitamin E, pospješuje njegovu regeneraciju i na indirektan način potiče proizvodnju antitijela. Tijelu je neophodno i željezo da bi proizvodilo T stanice, važne za imunološki sustav. Željezo je ponekad teško apsorbirati jer brojne tvari koje unosimo otežavaju apsorpciju. Zato je bitan vitamin C koji pospješuje apsorpciju željeza.