Saznajte šta sve pomaže kod suhe kože?

Autor Datum 29/04/2018

Isušena koža vrlo je česta pojava. Koža postaje suha kada nema dovoljno vlage, točnije kada lojne žlijezde ne proizvode dovoljno masnoće. Sebum koji proizvode lojne žlijezde štiti kožu od atmosferskih (ne) prilika, te njegov nedostatak može postati ozbiljan zdravstveni problem.

Suha koža obično je i vrlo osjetljiva, te sklona iritacijama, ali i upalama. Zbog nedostatka vlažnosti koža počinje pecka i zateže, a zbog prevelike osjetljivosti mogu pojaviti mrlje, ispucali dijelovi, pa čak i ljuštenje, s tim da je koža u ovakvom stanju mnogo sklonija kožnim oboljenjima od zdrave vlažne kože.

Također, isušena koža ubrzava nastanak bora, posebno na osjetljivim područjima oko očiju i usta.

Ishrana, osim vanjskih utjecaja, ključan je faktor suhoće kože. Nedostatak nekih nutrijenata može dovesti do smanjenja proizvodnje sebuma. Stoga, dodatan unos vitamina A i B može pomoći koži u proizvodnji prirodnih ulja.

Suhoća kože može biti i genetski naslijeđena, ali i uzrokovana upotrebom kozmetičkih proizvoda, jer se lojne žlijezde na umjetan način prisiljavaju da smanjuju proizvodnju sebuma, te se navikavaju na smanjeno obavljanje svoje funkcije.

Što pomaže kod suhe kože?

Izbjegavajte jake kemikalije i deterdžente koji mogu dodatno isušiti kožu. Koristite pH neutralne proizvode za kožu, te se tuširajte što je moguće hladnijom vodom. Svaki put nakon tuširanja nanesite neku kremu, losion ili mlijeko za tijelo. U ovom slučaju bolje su kreme na uljnoj bazi, nego hidratantne kreme na bazi vode.

Prije odlaska u krevet, također, njegujte kožu. Najbolje je da tada nanesete neko ulje za kožu (dječje ulje može poslužiti) ili bogatu kremu. Jednom tjedno priuštite sebi kupku u mlijeku ili maslinovom ulju. Bitno je i da pijete dovoljno tekućine.

Za jako ispucale ruke preko noći nanesite mješavinu nevenove masti, ulja vitamina E i aloe vere, te stavite rukavice preko noći. Vježbajte i dovoljno spavajte.

Biljke za suhu kožu

Aloja vera: U obliku gela je možete nanijeti na pogođene dijelove.
Neven: Može se koristiti kao vodica, mast ili kao sastojak u kremama.
Lavanda: Kada se tuširate dodajte 5 kapieteričnog ulja lavande u gel za tuširanje.

Prehrana kod suhe kože

Jedite uravnoteženo. U prehranu uključite puno voća, povrća, cjelovitih žitarica i orašastih plodova. Luk, jaja i šparoge pomažu mladolikom i glatkom izgledu kože.Žuto i narančasto voće i povrće posebno su korisni jer su bogati vitaminom A i antioksidansima. Mrkva je posebno dobra. Izbjegavajte visoko prerađenu hranu. Nemojte piti gazirane napitke i one bogate šećerom. Izbjegavajte alkohol i kofein.
Izvor:covermagazin.com

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.