Kako se pripremiti za avanturu zvanu Work and Travel?

Autor Datum 27/01/2017

Pred svaki izazov treba se dobro pripremiti. Isto važi i za Work and Travel program koji predstavlja veliki izazov za svakog studenta koji skupi novac, ali i hrabrost da se na isti uputi. Važno je biti mentalno pripremljen za odlazak u inostranstvo, u daleku Ameriku. Bez roditelja i često bez prijatelja to ume da bude stresno iskustvo. Ipak, to zavisi od same ličnosti koja putuje. Neko je možda već imao iskustva za boravkom dalje od svoje zemlje na neki duži period pa će mu još jedno putovanje biti manji problem nego nekom ko nikada nije imao sličnu avanturu. Stoga ćemo ovde davati savete koji će biti od velikog značaja svima koji se spremaju da se upuste u uzbudljivo i jako zanimljivo Work and Travel iskustvo.

Pakovanje

Nestrpljivi ste da pođete i u glavi ste već odredili šta treba da ponesete ali niste još uvek završili pakovanje? Odlično, evo malo sugestija. Ne treba kofer da pretrpavate odećom jer je neka uobičajena praksa Work and Travel putovanja da se tamo kupuje prilično povoljna garderoba. Stoga nemojte snagu trošiti na odabir pravih cipela, patika ili pantalona kada će već u Americi imati priliku da povoljno iste pazarite. Što se tiče kozmetike i lekova, toga ponesite dosta. U Americi su lekovi jako skupi tako da sve što vam treba spakujte da ne biste brinuli o cenama i apotekama gde su vaše potrepštine najpovoljnije. Laptop je jako važan deo asortimana, ukoliko ga imate. Olakšaće vam komunikaciju sa domovinom, vašim voljenima i omogućiće vam kontakt sa spoljašnjim svetom – obe stvari će vam biti jako važne u trenucima kada se budete osećali usamljeno.

Rešite ispite

Ne želimo da popujemo ali je jako bitno da date što veći broj ispita pred odlazak na Work and Travel. Razlog tome je činjenica da ćete biti mnogo manje opterećeni njima i bićete sposobni da uživate u vašem Work and Travel iskustvu na najbolji mogući način. Bićete u stanju da se posvetite svom poslu i istraživanju drugog kontinenta, u potpunosti, bez griže savesti jer vas čeka veći broj ispita nego što je trebalo. U tom smislu, nemojte biti pasivni i rešite što je više moguće pre polaska.

Pazite na zdravlje

Apsolutno najvažnija stvar pred polazak na Work and Travel je vaše zdravlje. Zvuči kao kliše, ali je istina. Posetite svog lekara pre nego što pođete u Ameriku i vidite u kakvom ste zdravstvenom stanju. Rešite manje zdravstvene probleme i sprečite veće, ukoliko ste u prilici. Postoje laboratorije gde brzo možete dobiti sve potrebne analize, tako da nemojte to da odlažete. Naravno, zubobolja ume da bude mali problem koji uvek na kraju postane veliki tako da posetite i zubara i rešite i najmanje potencijalne probleme pre nego što odete na Work and Travel program. Zdravlje ne podrazumeva samo lekare i higijenu već i vežbanje. Bez obzira na posao kojim ćete se baviti u Americi, trebalo bi već sad da počnete sa treningom kako biste doveli svoje telo u stanje da se ne razboljeva. Ovim ćete dobiti na energiji, snazi i spremnosti da se uhvatite u koštac sa novim izazovima.

Sitnice život znače

Obratite pažnju na njih i obavezno ih uradite. Obnovite engleski jezik i proverite mesto gde ćete biti smešteni. Proverite navike Amerikanaca, njihove običaje i popularne teme kako biste mogli da steknete prijatelje na lakši način dok ste tamo. Umrežite se sa svim novim poznanicima i olakšajte sebi učenjem njihovih mernih jedinica. Uradite sve čega se setite kako biste sebi obezbedili što ugodniji boravak na Work and Travel programu.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.