Sedam činjenica o liposukciji

Autor Datum 15/01/2018

Ukoliko nikada pre niste radili liposukciju onda treba da se dobro upoznati sa tim šta podrazumeva liposukcija. Takođe, treba sagledati i sve činjenice u vezi sa samim zahvatom. Što više znate, to ćete na bolji način moći da se pripremite. Naravno da ne treba da verujete neproverenim informacijama i da ukoliko imate dilemu treba da razgovarate sa vašim hirurgom.

Operacija traje između 1 i 4 sata

Obično sve zanima najviše koliko će operacija trajati, jer svi žele da to bude što pre gotovo. U principu operacije u vezi sa liposukcijom ne traju dugo i okvirno vreme je jedan do dva sta. Ovo vreme može da bude produženo u zavisnosti od toga koji delovi tela su obuhvaćeni liposukcijom. Ukoliko je više delova, normalno da će operacija trajati duže. Međutim, ukoliko se radi samo o jednom delu tela, onda će to trajati znatno kraće.

Anestezija – lokalna, opšta po potrebi

I ovo pitanje se najčešće postavlja kada je u pitanju liposukcija, ali i bilo koja druga operacija. Većina ljudi se uglavnom plaši anestezije, odnosno plaši se osećaja nakon buđenja. Uglavnom se za ove vrste zahvata koristi lokalna anestezija. Ali, kao što je to već rečeno i u prethodnom pasusu, ukoliko se više delova tela operiše, odnosno ukoliko se iz više delova tela uklanjaju masne naslage, onda se savetuje da to bude opšta anestezija.

Konsultacije su uglavnom besplatne

Ukoliko razmišljate o liposukciji, ali želite da nešto više saznate, informišete se, vidite kako će se to odraziti na vas, to možete i učiniti. Hirurzi su uglavnom otvoreni za konsultacije i te konsultacije se ne naplaćuju. Oni vas mogu uputiti u čitav proces, pa se vi na kraju možete odlučiti da li to želite ili ne želite.

U bolnici se zadržavate najviše tri dana

Kada radite intervencije manjeg tipa u bolnici se zadržavate samo jedan dan. Na primer ukoliko radite liposukciju samo stomaka, onda već sutradan možete da izađete iz bolnice. Ako radite na primer liposukciju stomaka, podbratka i butina, onda je verovatno da će vas zadržati tri dana. U suštini to je vrlo kratak vremenski period.

Nakon operacije nosi se steznik

Ukoliko se liposukcija odnosi na delove stomaka ili nogu, onda se savetuje nošenje steznika, kako bi se sve vratilo na svoje mesto i na kraju krajeva delovalo lepše kada prođe malo vremena i splasnu otoci. Vi taj steznik nakon liposukcije ne morate da nosite, ali je vrlo važno da ipak razmislite o njegovom nošenju. Važno je takođe da uvek poštujete savete hirurga.

Blagi umor nakon operacije

Nakon operacije ćete osećati blagi umor, ali to neće biti ništa strašno. Takođe, može se desiti da budete malo otečeni, ali to vrlo brzo prolazi. Naravno, osetićete malo i bolove, ali to takođe neće biti izrazito jako. Jednostavno, osetićete da se nešto dešavalo na vašem telu i vaše telo će naravno na to reagovati.

Cena od 1000 do 3000 evra

Naravno da je važno i da budete upoznati i sa cenom. Cene zavise od toga koji deo tela će biti predmet liposukcije. Uglavnom će biti u rasponu od 1000 do 3000 evra. U principu najskuplje ćete proći ukoliko radite liposukciju stomaka, jer ona može biti i do 3000 evra, dok na primer liposukcija kolena košta oko 1000 evra.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.