Sedam pravila za vježbanje tokom ljeta

Vježbanje treba predstavljati zadovoljstvo, a ne patnju. Zato slušajte svoje tijelo i zdravi razum i ne vježbajte u ekstremnim vremenskim uvjetima.

1. Vježbajte rano ili kasno

Izbjegavajte vježbanje kada je sunce u zenitu, a temperatura najviša, što je obično između 11 i 17 sati. Ako izlazite u ovom periodu, izbjegavajte sunce i potražite hladovinu. Ako ipak tada želite vježbati, rješenje je bazen.

2. Pijte dovoljno tekućine

Točnije, vode! Čak i kad niste žedni, pijte svakih 15 minuta po koji gutljaj. Ako se puno znojite, uključite i sportska pića koja sadrže dodatne elektrolite i minerale.

3. Izbjegavajte sastojke koji doprinose dehidraciji

Izbjegavajte kofein i alkohol. Također, neki lijekovi, koji sadrže antihistaminik, doprinose dehidraciji, pa ih je potrebno izbjegavati. Ovo se posebno odnosi na one koji trče nešto duže dionice.

4. Prikladno se odjenite

Čak i ako mislite da vam crna bolje stoji, obavezno nosite bijelu ili majicu neke svijetle boje. Tamne boje privlače sunce I “upijaju” toplinu. Razmislite io kupnji odjeće od laganih materijala koji upijaju vlagu.

5. Kapa ili sunčane naočale

Ukoliko se spremate džogirate obavezno nosite kačket i sunčane naočale. Medicina je dokazala da veliki broj očnih bolesti uzrokuje upravo nepravilna zaštita oka na visokim temperaturama.

6. Ne žurite

Vrućina i vlaga mogu biti vrlo opasni. Trčanje na velikim vrućinama iu uvjetima velike vlage može izazvati suprotan efekt od onoga što želite. Vježbanje treba predstavljati zadovoljstvo, a ne patnju. Zato slušajte svoje tijelo i zdravi razum i ne vježbajte u ekstremnim vremenskim uvjetima bez obzira koliko mislili vaše tijelo može podnijeti takve neprilike. Za vrijeme visokih dnevnih temperatura uvijek možete ići na plivanje i razgibavati se u vodi.
Izvor:vecernji