Sedam primjena soli u vašoj kuhinji

Pojačavanje slanosti jela nije jedina uloga zrna soli, oni naime imaju puno veći spektar primjene u kuhinji. Načine korištenja soli ne izostavljaju vrhunski kuhari diljem svijeta, a neke od njih koji čuvaju hranu od propadanja ili sprečavaju prskanje masnoće tijekom pečenja, hvale vrijedni su iu našoj svakodnevnoj kuhinjskoj rutini.
sedam-primjena-soli-u-vasoj-kuhinji

1. Par zrna soli produžit vijek trajanja namirnica.

Naime so se oduvijek koristila za konzerviranje hrane, gdje ne ubija mikroorganizme, nego usporava ili zaustavlja njihovo djelovanje. Krpa namočena u slanu vodu pa omotana oko sira produžit vijek trajanja i spriječiti nastajanje plijesni. Samo dva zrna soli produžit vijek trajanja mlijeka.

2. Sočnost voća istaknut par zrna soli

Ovaj savjet odličan je za pripremu pslastica sa svježim voćem ili pak održavanju voća svježim. Na primjer voćnu će salatu samo 3 zrnca soli očuvati od propadanja.

3. Oko dodavanja soli u jela vode se brojne polemike, no kuhari primjenjuju osnovna pravila koja pobošljava okus hrane.

Tako će najbolje okuse umaka ili bilo kojeg jela s mesom istaknuti so dodana na samom početku kuhanja. Dok krumpir ili gljive treba soliti na samom kraju pripreme jer inače postaju suhi i bezukusni.

4. Gorčinu iz krastavaca i patlidžana izvlači upravo so.

Na ploške narezane povrće ostavite na par minuta posoljeno, so će izvući vodu is njome gorčinu, povrće stavite na papirnati ubrus kako bi upilo tekućinu i krenite s pripremom obroka.

5. Prskanje masnoće iz tave spriječit malo soli dodane prije početka pripreme hrane, zrnca je potrebno staviti izravno u hladno ulje.

6. Guljenje svježih jaja nakon kuhanja olakšat mala žlica soli dodana u vodu prije vrenja.

7. Sol je zaslužna za bolju teksturu, ljepljivost i tvrdoću kuhane tjestenine, pravilo je da se mala žlica soli doda na pola kilograma tjestenine i to na samom početku pripreme tj. u hladnu vodu.
Izvor:zadovoljna