Selidba ne mora da bude stresna!

Autor Datum 27/08/2018

Šta vam je bilo najstresnije do sada u životu? Selidbe, porođaj, saobraćajni udes ili ….? Naučna studija koje su sproveli psiholozi potvrdila je da su selidbe treći najstresniji događaj u životu svakog čoveka. Nameštaj, posuđe, garderoba, ukrasi, knjige treba to sve spakovati. Da li u tom trenutku počinje da vas hvata panika? Niste prvi koji ste pri samoj pomisli na presenje već hteli da odustanete.

Selidba stvari u kutijama

Selidba

Ali kako ne odustati i stoički podnete stres oko selidbe? E pa mi imamo savet za vas koji je sigurno zlata vredan. Dobro se pripremite. Upravo je u pripremi ključ uspeđnog preseljenja, jer ako na vreme osmislite i pripremite plan, selidbe se neće pretvoriti u ogromno mučenje i nepotrebni haos. Ali, nemojte shvatati olako ovaj zahtevan posao. Šta mislite koliko vremen treba da se spakuju stvari iz jednog stana koji je ukupne površine 50 metara kvadratnih? Ni manje, ni više, potreno je oko 30 dana da bi se sve stvari iz jednog takvg stana spakovale.

Dobra priprema za selidbu je najvažnija…

Svaka prostorija treba da bude zasebno spakovana. Obeležite različitim bojama stvari iz kuhinje i dnevne sobe da ih ne biste pomešali. Takođe, neka vam svakak prostorija bude u različitim kutijama ili kesama spakovana kako biste mogli u svakom trenutku da se snađete i da znate gde vam je šta. Ako niste sigurni da li ćete zapamtiti šta je gde spakovano, vi uzmite nalepnice i tako obeležite stvari. U ovakvim situacijama dobro je poznavati neke tehnike pakovanja stvari.

Važna dokumenta spakujete u posebnu fasciklu i držite kraj sebe kako biste je uvek imali pri ruci. Da bi ste u novom prostoru odmah mogli da funkcionišete, pripremite po kutuju neophodnih stvari za svakog ukućanina. Tako će te istog trenutka kad se preselite znati gde vam je šta i nećete morati da brljate po kutijma i da preturate po kesama. Ove, tzv. najvažnije stvari stavite na vrh i držite iz zajedno na jednom izdvojenom mestu.

Ako vam je žao nekih sitnica, a ni za šta ih ne koristite, pa čak i ako ste zaboravili da ih imate, onda je vreme da ih se rešite. Selidbe su pravi trenutak kada treba raskrstiti sa starim stvarima, jer novo mesto za život podrazumeva i stvaranje novih navika i zahteva nove promene.

Usluge selidbe koje pružaju firme

Ako se razmišljate da li je bolje da sami organizujete selidbe ili da platiti stručnim licima, savetujemo vam da razmislite. Selidbe koje pružaju firme mnogo su lakše. Ako već morate da se pakujete i raspakujete, ako nemate mnogo vreme da izdovjite za prenošenje stvari, ako imate kratak rok za iseljenje, onda je najbolje da pozovete firme koje se bave ovim uslugama.

Termin zakažite na vreme i nekoliko dana, pa čak i sedmica ranije, a uskladite vreme selidbe sa sopstvenim obavezama. Bacite pogled i na vremensku prognozu za predviđeni termin preseljenja, jer vam sigurno ne treba još i kiša na svu muku oko prenošenja stvari.

Takođe, držite se spiska stvari, jer prfesionalci koji se bave uslugama seljenja tvrde da su upravo ovakve liste nepohodne kako bi selidbe protekle sa što manje stresa i nervoze koja može narušiti vaše zdravlje. A uz to, ako imate spisak neophodnih stvari, sigurni smo da nećete ništa zaboraviti, a ujedno ćete znati u svakom trenutku gde vam se najvažnije stvari nalaze.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.