Selidbe ne moraju da budu noćna mora – kako se brzo spakovati

Autor Datum 08/07/2016

U slučaju selidbe iz jednog stana u drugi u istom gradu, a pogotovo u slučaju preseljenja iz jednog u drugo mesto ili čak drugu zemlju, izgleda kao da je stres neminovan. Sve stvari, počevši od onih najsićušnijih predmeta koji služe za ukras, do onih krupnijih i kabastijih poput nameštaja, sada morate spakovati i preseliti na sasvim drugo mesto.
selidbe ne moraju biti nocna mora

Moraju li, ipak, selidbe biti prava noćna mora? Može li se desiti da sve to bezbolnije prođe?

Ako primenite makar neki od sledećih naših trikova, sigurni smo da se nakon selidbe u novi dom iste nećete ni sećati.

Selektujte stvari

Ono što je jedna od svakako pozitivnih strana selidbe jeste što ćete u ovom procesu biti u prilici da se konačno otarasite svih nepotrebnih stvari koje su Vam već godinama skupljale prašinu. Zato sve ono što Vam je nepotrebno pobacajte ili donirajte u dobrotvorne svrhe, slažući sve predmete, od garderobe do starih knjiga, na primer, na jednu gomilu.

Ovaj prvi korak tokom selidbe možda je i najteži, ali zato ćete sebi olakšati sve ostale aktivnosti i smanjiti gomilu za preseljenje. Istovremeno, omogućićete sebi da u nov dom uđete bez negativne energije koju ovakve stvari nose.

Iskoristite svaki prazan prostor

Pakovanja za selidbe, čak i onda kada ste smanjili broj predmeta za prenos, takođe mogu biti veoma stresna. Ipak, to se neće desiti ako naučite da koristite svaki prazan prostor.

Posteljinu pakujte u jastučnice tako da Vam kompleti ostanu celoviti, te sve uvijte u velike kese. Za selidbe možete koristiti i velike plastične kese za đubre, jer se u njih može smestiti dosta stvari.

Velike kutije nabavite dovoljno na vreme u dogovoru sa najbližom prodavnicom, te ih označavajte po predmetima koji su vezani za određenu prostoriju. Ovo ne samo što će Vam olakšati proces selidbe, već će Vam biti lakše i raspakivanje u novom stanu.

Takođe, prazan prostor poput korpe za veš možete iskoristiti u toku selidbe tako što ćete i u nju nešto spakovati – na primer, cipele. Istovremeno, u cipele možete nagurati čarape, a sitne predmete uvijene u novine među garderobu u koferima, kako biste do kraja iskoristili i najmanji prazan prostor.

Ne zaboravite najvažnije

Ne zaboravite da prilikom selidbe spakujete u manji kofer ili kutiju odeću i kozmetiku kao da odlazite na put za vikend, jer će Vam to biti najpotrebnije dok ne raspakujete sve stvari u novom domu, kako ne biste tragali za onim što Vam je najneophodnije.

Takođe, tu spremite i džezvu i šolje, kako biste nakon selidbe mogli da popijete kafu ili čaj i tako se uz osveženje raspakujete.

Kontaktirajte agenciju za selidbe na vreme

Savet je, pogotovo onda kada su veće ili selidbe u drugi grad ili zemlju u pitanju, da kontaktirate i agenciju za selidbe, kako biste na vreme zakazali prenos svih stvari.

Danas su ovakve agencije izuzetno dostupne i povoljne, a štede Vam kako vreme, tako i novac, jer Vas presele u toku jednog dana, dok Vi istovremeno plaćate mnogo manje nego da nekoliko puta prevozite stvari kolima u oba smera.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.