Šest namirnica koje su saveznici zdravlja

Ovih 6 namirnica, izuzetno su zdrave i korisne za naš organizam. Bilo bi dobro da stvorite naviku, češćeg konzumiranja ovih blagodati prirode:

Krastavac

Sadrži visok postotak vode (95%), a zahvaljujući bogatstvu minerala i vitamina izuzetno je ljekovit. Naročito je dobar kod želučanih bolesti i bolesti crijeva, upale kože, te ugriza insekata. Odlično pročišćava krv, potiče funkciju bubrega i dobra je dopuna terapiji upale mokraćnih organa, čira i hemoroida.

Paprika

Pored izuzetno visokog sastava minerala i vitamina, bogata je i ugljikohidratima, bjelančevinama i mastima. Najvažniji sastojak ovog povrća jeste vitamin C, kojeg u paprici ima dva puta više nego u limunu i naranči. Djeluje protiv arterioskleroze, upale grla i raznih upala kože, opadanja kose, groznice, a poboljšava probavu i širi kapilare …

Kupina

Ova biljka obiluje organskim željezom, a može se naći gotovo svugdje na našim prostorima. Poboljšava rad jetre, snižava loš kolesterol, sprečava pojavu kardiovaskularnih bolesti i infarkta miokarda. Često se koristi iu liječenju proljeva, a čaj od kupinova lista vrlo je koristan za jačanje imuniteta i protiv slabokrvnosti.

Šljiva

Snažan je antioksidans, obiluje vitaminima A i C i kalijem, pomaže u slučaju bubrežnih oboljenja, gihta i hemoroida, snižava kolesterol i čisti krv. Antocijani iz pokožice pružaju zaštitu ljudskom organizmu od radioaktivnog zračenja, a pektini doprinose prevenciju arteroskleroze i infarkta. Svježe, a posebno suhe šljive djeluje kao laksativ.

Badem

Normalizira krvni tlak, smanjuje rizik od nastanka bolesti srca i krvnih žila. Poboljšava osjetljivost na inzulin i snižava razinu kolesterola, što je vrlo značajno za osobe koje su izložene riziku od nastanka dijabetesa. Povoljno djeluje protiv čira na želucu i gorušica, živčanog zamora i bolesti crijeva.

Raž

Zbog visokog sadržaja minerala, raž je važan dio prehrane anemičnih osoba i rekonvalescenata, dok je zahvaljujući obilju minerala fluora dragocjen za zube. Veoma je značajna za rad srca, izgradnju mišića i zdravlje reproduktivnih organa. Raženi kruh sadrži dosta celuloznih vlakana, te poboljšava probavu i olakšava mokrenje.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.