Sigurno okruženje za vaše dijete u kući

Autor Datum 06/09/2018

Iz okruženja u kome dete boravi često vrebaju različite opasnosti u vidu šiljatih predmeta, rasklimanog nameštaja, televizora koji je na dohvat ruke, nezaštićenih utičnica, fioka, česme sa vrelom vodom. Mi odrasli se lako suočavamo s opasnim okruženjem i često zaboravljamo da to isto može biti opasno za decu. Zato je važno da na svet gledamo iz dečje perspektive onda kada nastojimo da ih zaštitimo.

Sigurno okruženje za vaše dijete u kući

Sigurno okruženje za vaše dijete u kući

To je velika odgovornost, posebno kada podaci govore da su povrede najčešći uzrok smrti dece u uzrastu od jedne do tri godine. Nije reč o slučajnim događajima već o onim koji se dešavaju po određenoj šemi. Onda kada spoznamo tu šemu, možemo uložiti napore da sprečimo veliki broj nesreća.

Sa uzrastom deteta se menjaju i rizici od povreda.

Zato moramo da se stalno propitujemo dokle ono može stići, šta može dohvatiti, koliko jako može povući, koji su mu predmeti zanimljivi, itd. Roditelji treba da znaju da beba između šest i osam meseci ne razume značenje reči „NE“ nezavisno od toga koliko je puta ponovite. Pretnju prstom, takođe, jer memorija bebe nije dovoljno razvijena da se seti upozorenja. Dete od dve godine razume upozorenje, ali njegova želja za istraživanjem je jača od osećaja za opasnost koju ta radnja nosi. U ovom uzrastu i stvari koje nisu u vidokrugu, kao na primer ormarić ispod umivaonika ili ormarić s lekovima, postaju vrlo interesantne deci.

Ako pod bebi opremom podrazumevamo sve stvari koje su bebi potrebne za normalno odrastanje, onda svakako podrazumevamo i opremu koja će dete učiniti bezbednim u svom okruženju, odnosno zaštititi ga od mogućih nezgoda. Korišćenjem adekvatne bebi opreme možemo da kontrolišemo okruženje i da uklonimo rizike, i tako stvorimo bezbedno okruženje u kući. Onog trenutka kada počne da puzi i da se podiže, beba vam je dala znak da svoj dom obezbedite od svih mogućih nezgoda. Potrebno je skloniti opasne predmete i zaštiti oštre ivice nameštaja, zaštiti utičnice od umetanja predmeta i prstiju, obezbediti stepenice bezbednosnom ogradom, zaštititi izvore topline, fiksirati predmete koji se mogu oboriti (npr. televizor).

Korisne stvarčice za bezbednost mališana

Sve ovo znači da od bebi opreme treba da kupite posebne dodatke za zaštitu od oštrih ivica nameštaja. Zatim, univerzalnu zaštitu za vrata, koju ujedno možete koristiti i za WC šolju, fioke i druge objekte u kući koji su lako dostupni deci. Ova bebi oprema sprečava male istraživače da ih otvore i povrede se predmetima koje se nalaze unutra. Takođe, nabavite i rezu za ormare ili klizna vrata izrađenu od kvalitetne plastike, kojom roditelji lako rukuju dok je to za decu izuzetno teško. Ona se lako postavlja, samolepljiva je pa nema potrebe za bušenjem. Ako detetu preti opasnost da padne s kreveta, onda je rešenje zaštitna ogradica za krevet. Jeste malo skuplja, ali kada je u pitanju bezbednost dece ne treba štedeti pri kupovini ove bebi opreme. Na kraju, ako iz bezbednosnih razloga želite da zabranite detetu prilaz nekom prostoru ili objektu (npr. prilaz stepenicama) obavezno nabavite metalnu sigurnosnu ogradicu.

Bebi oprema za zaštitu se stalno usavršava tako da vi možete danas nabaviti i bebi monitore. Bez ove opreme za bebe pojedini roditelji ne bi mogli da funkcionišu, jer im dopušta slobodno kretanje po kući i izvan nje (bašta i sl.) kada dete spava jer mogu da čuju kada se probudi. Klasični monitori imaju samo audio zapis, dok moderniji imaju i video zapis koji podrazumeva kamere i ekrane, tako da bebu uvek držite na oku.
Izvor:Menda

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.