Simptomi dijabetesa – deset ranih znakova kojih trebate biti svjesni

Za ljude koji boluju od dijabetesa, visoko krvni šećer praktično znači otrov. Stanice u tijelu ovisi o glukozu za njihovu energiju, tako da održavanje normalne razine glukoze u krvi je jako bitno.

Glukoza se dobiva iz voća i ugljikohidrata. Zatim se transportira putem krvi u druge dijelove tijela, ali ovisi o inzulinu, kako bi se koristila kao energija. Inzulin je hormon od strane gušterače koji omogućuje vašem tijelu da koristi šećer (glukozu) iz ugljikohidrata u hrani za energiju ili pohranu glukoze za buduću uporabu. Također, inzulin je zadužen za održavanje razine šećera u krvi od smanjivajući ako je previše visoka, stanje poznato kao hiperglikemija ili premalog -hypoglycemia.

Zapamtite, vrlo važno da primijetite rane znakove dijabetesa:

Povećana žeđ.
Povećana glad.
Česti potrebu za mokrenjem.
Suha usta.
Stalno slabost i umor.
Neobjašnjiva mršavljenja, osobito ako jedete puno više nego prije.
Česti infekcije mokračnog trakta
Ozljede kojima je potrebno duže da zarastu, čak i manje ogrebotine.
Zamagljen vid i slabovidnosti.
Trnci u nogama.

VAŽNO

Od dijabetesa, naročito dijabetes tipa 2 je ozbiljni zdravstveni rizik, te je važno znati znakove upozorenja i testirati razinu šećera u krvi, ako imate bilo koji od ovih simptoma. Liječenje dijabetesa u početnoj fazi može spriječiti ozbiljne komplikacije.
Također, zdrava prehrana i redovita tjelovježba može spriječiti razvoj dijabetesa, a ako ga već imate, te dvije stvari mogu napraviti veliku razliku na vašem stanju i cjelokupnom zdravlju.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.