Simptomi i promjene na koži koji ukazuju na zdravstvene probleme

Autor Datum 05/08/2018

Stanje kože može biti znak ozbiljnih zdravstvenih problema sa unutrašnjim organima. A mi vam ovdje predstavljamo neke od zdravstvenih problema na koje ukazuje vaša koža.

Tamnija koža na vratu i ispod pazuha

Ako je koža na vratu, ispod brade i ispod pazuha postaje tamnija i grublji, to može ukazivati na dijabetes ili probleme sa štitnjačom. Poremećaj pigmentacije kože često se manifestira u naborima na kož, te je čest kod ljudi sa povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2 (šećerne bolesti).

Vrlo blijeda koža

Ako je vaša koža je postala vidljivo svjetla to može biti znak kronične anemije, jedan od najvećih uzroka blijede kože. Anemija, stanje u kojem tijelo ne proizvodi dovoljno crvenih krvnih stanica, može izazvati previše nizak unos željeza i vitamina B12, ali može biti uzrokovana genetski.

Suha koža

Suha koža može ukazati na dehidraciju ili da nemate dovoljno vode u tijelu ili da imate previše kofeina i alkohola. Mogu postojati kontradiktorne situacije – povećana pojava akni, jer je koža pokušava proizvesti više masnoće nadoknaditi nedostatak vode.

Akne oko usta i na bradi

Pojava akni na ovom dijelu lica može biti pokazatelj sindroma policističnih jajnika, poremećaja endokrinog sustava, što može dovesti do neplodnosti. Ako akne oko usana i brade su stalnom nastajanju, a uz to imate i neredovite menstruacije, posjetite liječnika.

FLEKE UKAZUJU NA ALERGIJU

Pojava krupnog osipa na licu, kao i prištića na obrazima, ukazuju na tegobe sa želucem ili crijevima, te da bi trebalo da pripazimo na kvalitetu prehrane. Ako se na vratu ili licu povremeno pojavljuju crvene fleke, najčešće je riječ o alergiji na hranu ili na neki lijek. Opće crvenilo lica, naročito poslije fizičkog napora, jedan je od simptoma hipertenzije, visokog tlaka.

ŽUĆKASTA KOŽA, SIGNAL LOŠEG VARENJA

Ako je koža dobila žućkastu nijansu, treba hitno pregledati jetru i žučnu kesu, jer je možda došlo do zastoja u lučenju žuči i do upalnih procesa. Suha, bledožućkasta koža ukazuje na izvjesne poremećaje probave, na kronični gastritis ili čir na želucu, što se može ispititati gastroskopski pregledom.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.