Simptomi i znakovi srčanog udara kod žena

Autor Datum 21/06/2018

Srčani udar je stanje uzrokovano nedostatkom protoka krvi u području srčanog mišića. To je gotovo uvijek uzrokovano opstrukcijom u jednoj od koronarnih arterija. Blokiranje u početku uzrokuje stanje poznato kao angina koja, ako se ne liječi, izaziva smrt srčanog tkiva. Uobičajeni simptomi uključuju opresivnu bol u središtu prsnog koša koji može ići dolje ili u ruke, a ponekad prema kralježnici. Međutim, za žene, ima tendenciju da imaju atipične znakove i simptome koji često prolaze nezapažen jer su slični drugim simptomima. Problem je što mnogo ljudi ne zna dovoljno o tome.

Za danas smo odlučili objaviti članak u kojem ćemo nešto više reći o simptomima i znakovima srčanog udara kod žena.

Nesanica

Nesanica i kontinuirani poremećaji spavanja mogu biti posljedica stvari kao što su previše posla, stresa i prekomjerna upotreba elektroničkih uređaja.

Međutim, u žena se može pojaviti nesanica zbog promjena u hormonalnim aktivnostima i početnim fazama kardiovaskularnih bolesti.

Među slučajevima ženskih srčanih udara u posljednjim desetljećima, više od polovice žena imalo je ovaj simptom.

Teško disanje

Žene koje iznenada dobiju kašalj i otežano disanje bez bolesti dišnog sustava odmah se trebaju posavjetovati sa liječnikom.

Pojava ovog simptoma je uobičajena kod osoba kojima prijeti opasnost od srčanog udara, osobito kada su upravo radili svakodnevne aktivnosti.

Žgaravica i refluks kiseline

Prekomjerna proizvodnja kiseline u želucu, kao i refluks kiseline, nastoji potaknuti osjećaj zapaljenja u gornjem dijelu trbuha i prsima , slično onome što se događa tijekom srčanog udara.

Nisu svi slučajevi doveli do te ozbiljne bolesti. Međutim, ako se ponavlja, svakako treba pregledati jer može biti jedan od prvih znakova srčanog udara kod žena.

Nenormalan umor

Umor ili ponavljajući osjećaj umora obično se odnosi na probleme sa spavanjem, uzimanje određenih lijekova ili stresa.

Međutim, kada se ponavlja ili se dogodi bez ikakvog razloga, može vas upozoriti na cirkulacijske ili srčane probleme.

Opstrukcije koronarne arterije sprječavaju pravilan protok krvi iz srca, što otežava proces oksigenacije stanica, mozga i mišića.

Osim toga, budući da srce mora raditi na pumpanju krvi, krvni tlak i rizik od srčanog udara rastu.

Hladni znoj i vrtoglavica

Hladno znoj tijekom svakodnevnih aktivnosti ili odmora jedan je od prvih znakova srčanog udara kod žena.

Kao i ostali simptomi, moglo bi biti uzrokovano mnogim drugim zdravstvenim problemima. Međutim, važno je razmotriti mogućnost srčanog udara, osobito kod rizičnih slučajeva.

Pojavljuju se hladni znoj, jer tijelo radi na održavanju odgovarajuće temperature. Uglavnom, vaš srčani mišiće radi prekovremeno.

Poteškoće sa protokom krvi također ometaju proces stanične oksigenacije, uzrokujući vrtoglavicu i općenito se osjećate loše.

Tjeskoba

Neobjašnjena anksioznost(strepnja, tjeskoba) je simptom koji treba uzeti ozbiljno, osobito kada se javljaju još bolovi u prsima ili vrtoglavica.

U mnogim slučajevima žena koje koje su imale srčani udar, ovaj simptom pojavio se u satima prije napada.

Istovremeno, važno je uzeti u obzir da i anksioznost i stres povećavaju rizik od visokog krvnog tlaka i time srčanog udara.

Bol u vašim rukama ili vratu

Bol u zglobovima, vratu i čeljusti obično je kod žena sa kardiovaskularnim problemima koji izravno ugrožavaju srčani mišić.

Češće je u žena nego muškaraca, iako muškarci mogu manje pokazati ove simptome.

Bol dolazi postepeno i iznenada, i može se javiti neposredno prije srčanog udara.

Svi gore spomenuti simptomi i znakovi srčanog udara kod žena povezani su sa različitim zdravstvenim problemima. Uvijek je potreban pregled liječnik kako bi se isključili ozbiljni problemi ili komplikacije.

Usvajanje zdravog načina života, kontrolu vašeg kolesterola i krvnog tlaka su ključni koraci za smanjenje rizika od srčanog udara.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.