Sirup od majčine dušice – Najbolji za liječenje kašlja

Infekcije respiratornog trakta najčešće se javljaju kod djece ali i kod odraslih osoba, pogotovo u zimskom periodu. Postoji dosta priodnih lijekova koji vam mogu pomoći da olakšate simptome koji su vezani za: upaljeno grlo, kašalj, probleme sa plućima. Majčina dušica i MED je jedan od najboljih prirodnih lijekova za liječenje kašlja a ujedno uklanja i ostale probleme vezane za pluća. U prvom dijelu članka ćemo vam objasniti zašto su majčina dušica i med koristni ne samo za zdravlje pluća već za vaše cjelokupno zdravlje, a nakon toga ćemo podjeliti recept za sirup od majčine dušice čiji su glavni sastojci majčina dušica i med.

Majčina dušica – Zdravstvene prednosti za pluća

Majčina dušica (timijan) se u ljekovite svrhe koristi još odavnina ali se koristi i kao začin. Timijan je bio korišten od starih Egipćana u procesu balzamiranja, Grci su ga koristili u svojim hramovima, a Rimljani su ga dodavali u alkoholna pića kako bi dobili aromu.

Otac moderne medicini, Hipokrat također je spomenu majčinu dušicu kao prirodni lijek za respiratorne probleme, ali i kao kulinarsku biljku koja može rasti u mnogim vrtovima.

Poznati travari, Maude Grieve i Maria Treven, preporučuju majčinu dušicu kao lijek za upale pluća, astme i hripavac, također se možete koristit za liječenje drugih bolesti u kombinaciji sa ljekovitim biljkama.

Majčina dušica ima jako dobro djelovanje protiv grčeva. To znači da jako dobro dijeluje protiv i u sprečavanju grčeva u organima. Djeluje umirujuće na kašalj i zaustavlja kašalj, a međuvremenu smiruje živčani sustav i potiče dobar san.

Antibakterijska i antivirusna svojstva majčine dušice dolaze od spojeve karvakrol, timol, camphene i caryophyllene. Oni se učinkovito bore protiv bakterija i virusa.

Eterično ulje majčine dušice se također može primijeniti na rane i čireve za sprečavanje infekcije.

Štoviše, majčina dušica potiče izlučivanje sluzi, i to sluzi iz dišnih puteva i čistia pluća, time oslobađa dišne puteve.

Kako med djeluje na zdravlje pluća ali i cjelokupno zdravlje

Jeste li znali da 60 000 pčela putovati oko 55 000 milja i skupljati pelud sa 2 milijuna cvjetova proizvesti dovoljno nektar za samo pola kilograma meda?

Med je jedan od najvećih prirodnih ljekovitih proizvoda, ali je i jako ukusan. Kao produkt rada pčela je poznat kao simbol blagoslova i bogatstvo odavnina.

Zdravstvene koristi od meda su brojne, ali spomenut ćemo one koji su važne za našu temu.

Med formira sloj u grlo i ustima, koji je zaštitna i olakšava(smanjuje) iritacije.

Djeca često pate od infekcije dišnog sustava, osobito u njegovom gornjem dijelu. Obično se simptomi infekcije mogu pogoršati tijekom noći, a to uzrokuje strašne probleme disanja i ne dopušta djeci da imaju miran san. Istraživanja su pokazala da med je odličan lijek za kašalj zbog sposobnosti smirivanja membrane oko sluznice i smiruje kašalj.

Kao što je navedeno u jednoj studiji iz časopisa Pediatrics od 2012. godine, med (dvije žličice) može smiriti uporan kašalj.
Kada se med, u tom iznosu, daje malo djeci (u dobi od 1- 5 godina), nekih 30 minuta prije spavanja, simptomi kašlja se ublaže.
Med ima protuupalna i antialergijska svojstva, tako da je super za borbu protiv infekcija i sprečavanje napada astme izazvane alergijama.

Med je osvježavajući naše tijelo kada se osjećamo umorni ili bolesni i za vrijeme napornih fizičkih aktivnosti zbog sadržaja glukoze, koji se brzo apsorbira u krvotok.

Med obiluje važnim mineralima poput selena, magnezija, mangana, te također u aminokiselinama i antioksidansima. To neizmjerno jača naš imunološki sustav i štiti nas od štetnog djelovanja slobodnih radikala, koji mogu uzrokovati brojne bolesti. Također ima antibakterijsko i antifungalno djelovanjea to nas štiti od bakterijskih i gljivičnih infekcija.

Sirup od majčine dušice protiv kašlja – Recept

U nastavku je recept koji je vrlo jednostavan za napraviti i to je vrlo dobar prirodan lijek protiv kašlja od meda i majčine dušice.

Sastojci:

20 grama osušene majčine dušice
¼ staklenku meda

Kako to napraviti sirup od majčine dušice:

Napravite mješavinu od osušene majčine dušice i med u posudi, dobro promiješajte i ostavite ga na toplom mjestu za 2 tjedna. U slučaju da se čini da je smjesapregusta, možete dodati destiliranu vodu (50 mililitara) u staklenku. Morate promiješati eliksir jednom svaki dan. Nakon 2 tjedna, domaći sirup protiv kašalj treba procjediti sa gazom. Konzumirajte pola žlica domaćeg sirupa od majčine dušice protiv kašlja dva puta dnevno za smanjenje problema uzrokovanih respiratornim infekcijama.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.