Sirutka – saveznik za zdravlje i ljepotu

Razvoj prehrambene industrije donio je brojne prednosti i olakšice u pripremanju i konzumaciji hrane koje odgovaraju brzom tempu života, ali, nažalost, u tom procesu napretka zaboravljene su neke stare, tradicionalne i vrlo zdrave namirnice.
sirutka-mocan-savezin-za-zdravlje-i-ljepotu

Jedna od njih je i sirutka, proizvod od mlijeka koji se kroz povijest koristio daleko više nego danas.

Iako neke napredne zemlje poput Švicarske i Islanda, koje imaju razvijenu industriju mliječnih proizvoda, koriste sirutku kao osnovu za pravljenje različitih pića, u većini zemalja zaboravljeni su i ona i njeni brojni pozitivni utjecaji koje ima na zdravlje.

Nutritivne vrijednosti

Sirutka je nutritivno iznimno vrijedna namirnica, jer sadrži jako važne minerale-natrij, kalij, fosfor, magnezij, željezo, cink, bakar, kobalt, mangan. Također sadrži i vitamine B5, B2, C i B6, kao i aminokiseline i bjelančevine, a ne sadrži mnogo kalorija.

Najvrednija komponenta sirutke su svakako njeni proteini, a to najbolje znaju sportaši i fizički aktivnije osobe, jer oni osiguravaju organizmu visoka razina energije, ubrzavaju sintezu mišićnih proteina, a samim tim i rast mišića, kao i njihov brz oporavak nakon napora.

Idealno piće za starije osobe

Studije provedene na Bostonskom sveučilištu pokazale su da sirutka može spriječiti osteoporozu, jer nadoknađuje bjelančevine, čiji nedostatak dovodi do značajnog razrjeđenja kostiju. Zbog toga je sirutka idealan izbor i za starije osobe. Preporučuje se i trudnicama, jer one imaju pojačanu potrebu za bjelančevinama. Kako sirutka ima važnu ulogu u oporavku organizma poslije napora, da daje energiju, kao i sadržavati brojne minerale i vitamine, vrlo je korisno uvrstiti je u svakodnevnu prehranu.