Sitne voćne bobice koje su izvor zdravlja

Lijekovi koje možemo naći u prirodi šareni su i sitni baš kao i oni koje nude farmaceuti. Ali, u prirodi su lijekovi zapakovano u sitnim voćnim bobicama koje su jako ukusne i nemaju nikakve neugodne nuspojave.
jagode

Borovnice

Borovnice su prepune fitonutrijenata. Sadrže elaginsku kiselinu, katehine, antocijana i salicilnu kiselinu. Borovnice su zapravo prirodni aspirin. Sljedeći put kada budete imali glavobolju, samo pojedite borovnice. Pomažu i pri smanjenju broja proteina koji se dovode u vezu s bolestima mozga poput Alzheimerove ili Parkinsonova bolest. Sprečavaju i opasne neurološke poremećaje.

Kupine

Kupine sadrže vrlo važnu hranjivu materiju poznatu pod imenom – elagična kiselina. Ona štiti stanice kože od štetnih UV zraka. Usporava i raspadanje kolagena u koži. Ako jedete kupine često nećete lako dobiti bore.

Ribizle

Ribizle su posebno cijenjene jer sadrže gama-linolenicna kiselinu. Ova kiselina zaustavlja alergijsku reakciju koju tijelo pokrene. Ako jedete ribizle smanjit svrbež u očima i začepljenje sinusa.

Maline

Maline također djeluju poput aspirina. Jedući maline možete izliječiti glavobolju, jer sadrže bitan spoj koji učinkovito smanjuje bol i upale, čak i bolje od aspirina. Pojedini nutrijenti u njima štite stanice od štetnih tvari koje se nalaze u prerađenoj hrani i duhanskom dimu.

Jagode
Jagode sadrže više vitamina C nego naranče, zovu ih i tvornice antioksidanasa, a jedući ove bobice spriječit artritis, gubitak pamćenja, različite oblike raka i bolesti srca. Osim toga one su tako slasne sa šlagom – samo neka bude bez šećera.