Sjemenke i orašasti plodovi – zdrave grickalice

Ukoliko ste od onih koji vole grickati, nemojte kupovati čips i nezdrave proizvode, već prednost dajte sjemenkama i orašastim proizvodima.

Orah

Jezgra sadrži 55 do 65 posto ulja 0,15 posto bjelančevina i isto toliko ugljikohidrata. Redovnim konzumiranjem snižava se razina lošeg kolesterola, a podiže dobar. Mladi, još nezreli plodovi su izvor vitamina C i joda.

Susam

Omiljena namirnica orijentalnih i sjevernoameričkih naroda našla je mjesto i u našoj prehrani. Sjeme sezama se najviše sastoji od ulja, koje se koristi za kuhanje i spremanje salata. Zdrav je i zato što sadrži željezo, mangan, kalcij, bakar, magnezij i selen. Pozitivna strana je što smanjuje rizik od nekih oblika karcinoma, poboljšava imunitet i reducira razinu kolesterola u krvi.

Badem

Bogat je kalijem, magnezijem i bjelančevinama, regulira tlak i odličan je za srce budući da preventivno djeluje na kardiovaskularna oboljenja.

Lješnjak

Najviše su zastupljeni vitamini A, B i E, čuvar je srca i krvnih sudova. Koristi se iu farmaceutskoj industriji, najviše u konditorskim proizvodima.

Sjeme suncokreta

Predstavlja izvor mnogih hranjivih sastojaka korisnih za zdravlje. Sadrži 24 posto bjelančevina 0,20 ugljikohidrata, kao i fosfor, kalcij, vitamine A, D i E, B3 i B12. Također, dokazano sprečava pojavu dijabetesa i razvoj, pomaže osobama koje pate od stresa, depresije, nesanice i nervoze.

Laneno sjeme

Poboljšava metabolizam i probavu, često ga možete naći u tretmanima za detoksikaciju organizma. Ima sastojke koji smanjuju pojavu bora i usporavaju proces starenja. Ipak, nemojte u njemu pretjerivati ​​jer umjerenost je ključ dobrog zdravlja.