Slava – tradicija, običaji, slavska trpeza

Autor Datum 11/12/2017

Sezona slava uveliko je počela, pa nije loše na početku podsetiti se zašto i otkad Srbi slave krsnu slavu. Veruje se da je slavljenje krsne slave počelo još u vreme kada su Srbi primili hrišćanstvo, tj. kada su raskinuli sa paganskim običajima i tradicijom. Tada su počeli da slave onog hrišćanskog sveca na čiji dan su primili sveto krštenje. Svetitetlj koga slavimo je zaštitnik našeg doma, moli se za nas pred Bogom i pomaže nam da prevaziđemo sve izazove i probleme pred koje nas život stavlja.

Običaji pred slavu

Pre slave najbitnije je da se pozove sveštenik u dom da osvešta vodicu, a bilo bi dobro da se ukućani pripreme za praznik molitvom i postom, pa i da se pričeste u crkvi. Slavska vodica služi da domaćica spremi slavski kolač i skuva slavsko žito, a takođe i svako od ukućana bi tebalo da se napije malo ove vodice. Nažalost, svi ti običaji danas su se usled ubrzanog tempa života uglavnom izgubili, pa retko koja domaćica pravi slavski kolač.

Da li slavu uvek treba slaviti

Slava je prilika da ukućani iskažu poštovanje prema krsnom svecu, da se okupe i zajedno pomole za zdravlje i slogu, pa se zato slava slavi i kad je kuća u radosti i kad je u žalosti. Smrtni slučaj u porodici ne treba da bude razlog da prekinemo tu tradiciju. Kada sveštenik dođe da sveti vodicu, on će se pomoliti i za dušu pokojnika. Ne moramo praviti veliko slavlje i pozivati goste, ali se kolač mora preseći i upaliti slavska sveća.

Šta je neophodno da se nađe na slavskom stolu

Slavu svako slavi prema svojim mogućnostima, bilo finansijskim, bilo vezanih za organizaciju i vreme kojim raspolažemo, ali ono što se mora naći na svakom slavskom stolu su kolač, žito, vino i sveća. Nekada se kolač mesio u kući i domaćica ga je brižljivo ukrašavala, a danas se i slavski kolači, kao i ostale slatke i slane poslastice, naručuju i kupuju u pekarama ili se angažuju agencije za ketering. Bez obzira što znamo da bogata i raznovrsna gozba nije ono što čini srž slave, svi ćemo se potruditi da što bolje ugostimo svoje goste.

Ketering za slave

Ukoliko se odlučite za ketering, to će vam uštedeti vreme, olakšati pripremu i sačuvati živce, a ne mora da znači da će biti drastično skuplje nego da ste sami spremali slavsku trpezu. Ketering se pokazuje čak i kao neophodna opcija ukoliko su svi odrasli u kući zaposleni, a nemaju pomoć sa strane. Ketering agencije nude veliki izbor i mrsnih i posnih jela, a osim što vode računa o ukusu, puno pažnje posvećuju dekorisanju i aranžiranju jela, pa ćete goste iznenaditi i na taj način. Isporuka se vrši na željenu adresu, samo je potrebno na vreme rezervisati termin. Više informacija o uslugama keteringa možete pogledati ovde.

Slava kod kuće ili u restoranu

Bez obzira na broj gostiju i kvadraturu vašeg životnog prostora, smatramo da je krsna slava nešto što treba proslaviti u svom domu, a ne u nekoj kafani ili restoranu. Na vama je da još jednom razmotrite da li da smanjite broj gostiju ili se odlučite da slavu proslavljate nekoliko dana uzastopno. Slava se slavi da bi se ipoštovao svetac zaštitnik samog doma, pa smatramo da bi slavljenje van kuće zapravo bilo nepoštovanje osnovnih hrišćanskih vrednosti.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.