Smeštaj i boravak na planini tokom ljeta

Autor Datum 08/07/2016

Sezona je godišnjih odmora, pa je većina turističkih agencija prebukirana pozivima i posetama ljudi koji imaju želju da nađu najbolje mesto za relaksaciju kako bi napunili baterije, opustili se i pripremili za nove radne dane.
zlatibor tokom ljeta
Izbor obično pada na more ili planinu, u zavisisnosti od toga šta kome više prija. Neko voli da uživa na suncu, kupa se u moru i šeta po dugim peščanim plažama, dok drugima više odgovara udisanje svežeg planinskog vazduha, kupanje u planinskim rekama i potocima, miris poljana i jutarnji cvrkut ptica.

Ako ste više tip osobe koja baš i ne uživa na mestima gde je visoka temperatura i vlažnost vazduha, gde je velika gužva i buka, onda je planina rešenje za Vas. Poznato je da je temperatura na planinama tokom leta blaga i umerena, jutra i večeri sveže, dok netaknuta priroda često ostavlja bez daha brojne posetioce i njene zaljubljenike.

Planinski vazduh prija svima. Blagotvoran je za decu, omladinu, starije, kako za zdrave, tako i za osobe koje pate od nekih oboljenja poput bolesti srca, štitne zlezde, raznih alergija i dr. Boravak na planini se preporučuje i osobama koje se profesionalno bave sportom, pa se većina njih upravo fizički priprema i trenira na nekoj od planina za predstojeću sezonu.

Smeštaj na planini – koji izabrati?

Izbor adekvatnog smeštaja na nekoj od planina ne bi trebalo da bude problem, posebno zbog raznovrsnosti ponude koje nude kako agencije, tako i lokalni meštani koji tu već dugi niz godina žive. U zavisnosti od toga koliko ste novca spremni da izdvojite, možete biti smešteni u nekom od poznatih hotela ili u privatnim apartmanima i kućama koji su koncipirani tako da se u njima osećate komforno i opušteno.

Često se dešava da hotelske sobe ne manjkaju mnogo u pogledu kvaliteta u odnosu na privatne sobe, a daleko su skuplje od njih. Zato je važno da se dobro informišete o cenama i uslugama kada rezervišete smeštaj za sebe i svoju porodicu. Takođe, ako izaberete privatan smeštaj, osećaćete se kao da ste deo mesta u kojem boravite, tj. nećete se osećati kao stranac.

Sa druge strane, prednost hotela je što najčešće uključuju i uslugu ishrane (na bazi polu ili punih pansiona), pa ne morate da brinete o njoj. Takođe, tu je i osoblje hotela koje brine o održavanju higijene u prostoru u kojem boravite, kao i veći osećaj sigurnosti i privatnosti u njemu.

Ako na planinu planirate da dođete sa porodicom, apartmanski smeštaj može da bude bolje rešenje zbog većeg prostora kao i njegove kompletne opremljenosti od kuhinje, kupatila, dnevnog boravka i spavaćih soba. Takođe, većina privatnih apartmana imaju i svoje uređeno dvorište ispunjeno cvećem i baštom u kojima ćete se osećati potpuno slobodno i relaksirano i najčešće su smešteni u mirnijim delovima mesta, daleko od buke koja dolazi iz centra u kojima su uglavnom smešteni hoteli.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.