Smokve – Zdravstvene prednosti i prirodni lijekovi

Bilo da se radi o sirovoj ili sušenoj, smokva je bogata veliki brojem zdravih fitonutrijenata, antioksidanata i vitamina. Svježa i slatka smokva je jedna od prvih voća u kojima su naši davni preci uživali. Na Bliskom Istoku pronađeni su ostaci drveta smokve stare 11 godina.
smokve-zdravstvene-prednosti-i-prirodni-lijekovi
Osim u zemljama iz kojih potiču, Mediteranskih, smokve se gaje i u zemljama širom svijeta. Najrasprostranjenija i najpopularnija smokva je obična smokva (lat. Ficus carica). Ovo drvo daje voće dva puta godišnje. Može dati stotine različitih plodova, različitih veličina i boja. Zrele smokve imaju oblik zvona ili kruške, sa sočnim mesnatim dijelom unutra.

Zdravstvene prednosti

Smokve imaju malu kaloričnu vrijednost (samo 74 kalorije na 100g ploda). Osim toga one sadrže i topiva dijetalna vlakna, minerale i vitamine. Svježe smokve su veoma cijenjene zbog obilja antioksidanata kao što su karotenoidi, tanini, lutein i klorogenske kiseline.

Osim toga, svježa smokva sadrži veliki broj antioksidanskih vitamina kao što su vitamin A, E i K. Antioksidansi vas štite od slobodnih radikala, čiji destruktivni ciljevi vode ka preuranjenom starenju, demenciji, bolestima srca i raku.
U isto vrijeme, neka istraživanja su pokazala da klorogenska kiselina balansira i nivo šećera u krvi. Smokve kao i sva ostala hrana koja je bogata vlaknima, vam znatno može pomoći prilikom mršavljenja ili očuvanja sadašnje linije i težine.

Smokve su bogate sastojcima koji su veoma dobri u borbi protiv kancera, kao što su benzaldehid i kumarin. Preliminarna medicinska istraživanja su demonstrirala potencijalan udar ovih sastojaka u borbi protiv raka kože.

Smokve možda mogu riješiti probleme, ako ih imate naravno, sa kurjim očima i bradavicama. Sve što trebate uraditi jeste prerezati svježu smokvu na pola i pustiti je da odstoji preko noći, na bolnom mjestu. Ujutro uklonite smokvu i operite noge toplom vodom.

Poslije toga pokušajte uklonite kurje oči ili bradavice. Neki teži slučajevi mogu potrajati, pa se ovaj postupak može ponavljati. Oni najteži slučajevi trebaju i do pet noći tretmana da se srede.

Sušene smokve – Super hrana

Sušene smokve su pune visoko koncentriranih minerala, vitamina i antioksidanata. Sušene smokve imaju više kalorija od svježih (249 kalorija na 100g ploda). Treba da znate da i svježe i sušene smokve sadrže jako bitnu količinu vitamina B, niacina, piridoksin, folna kiselina i pantotenata.

Ovi vitamini su bitan učesnik u varenju ugljikohidrata, proteina i masti. B kompleks je važan za funkcionisanje mozga i naročito dobar za raspoloženje.
Sušene smokve su bogat izvor minerala, kalcija, cinka, kalija, selena, željeza i bakra. Željezo i bakar su neophodni pri kreiranju novih crvenih krvnih zrnaca, dok je kalij bitan dio svih tjelesnih tečnosti i pomaže vam da uskladite krvni pritisak kao i broj otkucaja srca.

Smokve kuhane kao čaj mogu vam pomoći, to jeste vašem mozgu, kao i prilikom upale grla i pluća.

Lišće smokve ima ogroman medicinski potencijal

Lišće smokve je na daleko poznato po svom medicinskom potencijalu. Lišće smokve se može koristiti kao lijek za bronhitis, bradavice, ciroze jetre, hipertenzija, probleme kože i rane.
Najnovija istraživanja pokazala su da je lišće smokve također veoma dobro i za dijabetes. Mnogi ljudi piju napitak napravljen od lišća smokve rano ujutro, umjesto doručka.

Možete prokuvati lišće smokve i piti kao čaj!

Za pripremu ovog čaja potrebno vam je 2 male kašike sušenog lišća smokve koje trebate staviti u šolju za čaj (200 ml), te zaliti ključalom vodom. Pokrijte šolju i ostavite je da stoji tako 15ak minuta. Zatim trebate da promiješate mješavinu. Za konzumaciju, treba da pijete šolju ovoga čaja, svako jutro. Ovaj čaj će vam pomoći u borbi protiv dijabetesa, ako imate tih problema.