Snizite kolesterol pomoću ovih namirnica

Loš kolesterol je izuzetno opasan za zdravlje, posebno srce, a ako ste uočili da ste prešli granicu, pripazite na prehranu. Određene namirnice mogu ga vrate u normalne granice na prirodan način, pa nemate što izgubiti ako probate malo drugačiji način prehrane.

Analizama kod liječnika utvrđuje se razina LDL-a ili “štetnog” kolesterola koji je opasan zbog stvaranja naslaga u arterijama i time prijeti srčanim bolestima i udarom, ako i razinu HDL-a ili “dobrog” kolesterola, koji čisti arterije. Zdravi razinu kolesterola je onaj ispod 200 miligrama po decilitru krvi. LDL kolesterol trebao bi biti ispod 100 mg, a poželjni HDL je iznad 60 mg. Ako su rezultati analiza povišeni, što prije morate nešto poduzeti, a ove namirnice mogu pomoći.

Crvena riža

Niste ga do sada probali, a imate problema s povišenim LDL kolesterolom – vrijeme je da u prehranu uvedete crveni riža. Uz primjerice ribu, ovaj riža je super prilog, a odavno je poznat kao kineski narodni lijek. Možete ga kombinirati is drugim žitaricama, poput kvinoje ili smeđe riže.

Neke studije su pokazale da crvena riža smanjuje razinu ukupnog kolesterola već nakon osam tjedana uzimanja preparata crvene riže. crvena riža dobiva se fermentacijom uz pomoć gljivica i ima 14 monakolina od kojih je za borbu s lošim kolesterolom najvažniji onaj s oznakom K, budući da doprinosi održavanju normalne razine kolesterola u krvi.

Artičoke

Artičoka je mediteranska biljka koja je, poput ostalog zelenog povrća, bogata vlaknima, vitaminima C i K, ali je među deset namirnica koje imaju najviše antioksidansa. Nakon što ih očistite, treba ih kuhati do 45 minuta s malo limunova soka. Kada uzimate lijekove za snižavanje kolesterola, oni imaju statine, a artičoka ima drugačije djelovanje, odnosno utječe na njegovu razgradnju.

Zob za doručak

Neka istraživanja su pokazala da zob za šest tjedana može sniziti loš kolesterol za 5,3 posto, a razlog se krije u sastojku beta-glukan. On sprječava zadržavanje LDL kolesterola u organizmu. Zato zob uvrstite na meni za doručak.

Riba

Znate i sami da bi na vašem tanjuru trebala naći minimum jednom tjedno, jer omega-3 spadaju u prava prirodna čuda kada je zdravlje u pitanju. Razne studije su pokazale da su odlične u borbi protiv bolesti srca, pa tako i lošeg kolesterola. Prema istraživanju sa Sveučilišta Loma Linda, zamjena zasićenih masti masnim kiselinama omega-3, kojih ima u lososu i sardinama, može povećati razinu dobrog kolesterola za čak četiri posto.

Orašasti plodovi

Uz zob za doručak i ribu za ručak, orašasti plodovi su odličan međuobrok koji će biti sjajan saveznik u borbi protiv lošeg kolesterola. Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition pokazala je da su ispitanici snizili kolesterol za 5,4 posto nakon što su šest dana u tjednu, i tako mjesec dana, konzumirali 40 grama oraha.

Grah

Studija Sveučilišta Polytechnic u Arizoni je zaključila da pola šalice graha u varivu može smanjiti razinu kolesterola za osam posto. Njegov glavni adut su vlakna koja sprječavaju apsorpciju kolesterola u organizmu.
Izvor:tportal

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.