Sok od češnjaka – zdravstvene prednosti

Ja lično volim čudna pića. Ako veliki master tonik – miks antibiotika – nije bio dovoljno dobar za vas, postoji nešto veoma zdravo, veoma jednostavno. Ipak, ovo će vam biti veoma neobično: SOK OD ČEŠNJAKA.
sok-od-cesnjaka-zdravstvene-prednosti
Dobro ste pročitali, piše sok od češnjaka!

Češnjak je veoma popularan super začin koji možete pronaći bilo gdje. Ima svojstva koja su nevjerovatna po ljudsko zdravlje. Češnjak je dobar za vaše zdravlje, vašu sreću i vaš fitnes nivo. Možete ga konzumirati na dosta načina, a osim toga postoji brdo recepata koje možete pratiti.

Jedan od načina koji se čine najluđim, ali i najzanimljivijim jeste da se od njega pravi sok. Evo nekih razloga zašto je to tako!

  • Pomaže vam pri problemima sa astmom: Miks meda, nekoliko kapi soka od sirovog češnjaka i čaša vode mogu biti prilično korisni, ako imate napadaj astme.
  • Pomaže pri balansiranju vašeg holesterola: Kada pijete ovaj sok možete da ojačate, očvrsnete i smanjite arterije.
  • Pomaže pri prehladi grla: Miješanjem vruće vode i soka od češnjaka može doći korisno ako ste prehlađeni. Ako dodate i neki sok od pomonarandže kao bonus dobijate i antioksidantna svojstva.
  • Pomaže pri rastu kose: Stavite nekoliko kapi soka od češnjaka na mjesta na kojima fali kose i ostavite da se osuše. Ponavaljajte dva puta dnevno. Rezultati se mogu vidjeti u roku par dana.
  • Pomaže pri liječenju ujeda od insekata: Kako se često koristi u masažama i ne čudi da sok od češnjaka zaista ima svojstva da osjetite trenutno poboljšanje, tako i kod ujeda insekata.
  • Pomaže ako ste neplodni: Ako konzumirate kombinaciju toplog mlijeka (preporučuje se kokosovog) sa nekoliko kapi soka od češnjaka može vam se poboljšati plodnost, ako ste žensko.
  • Pomaže pri čišćenju akni i prištića: Stavite sok od češnjaka da na vašu kožu, to jeste na one dijelove koji su najviše pogođeni aknama i prištićima i pustite da stoji pet minuta, a zatim saperite toplom vodom.

Kako napraviti i piti sok od češnjaka?

Sastojci:

Struk organskog luka
Filter za kafu
Fino sito
Procesor hrane – blender
Kašika

Instrukcije:

1. Prvo, naravno, ogulite češnjak.
2. Stavite ga u blender. Blendujte dok ne postane vlažna pasta.
3. Stavite ovu pastu iznad finog sita koje je postavljeno iznad činije.
4. Pritisnite pastu kašikom kako biste iscijedili sok.
5. Filtrirajte sok od češnjaka korištenjem filtera za kafu.
6. Sipajte u flašu i ostavite rashlađeno, za buduće upotrebe.

Konzumiranje soka od češnjaka na razne načine:

Možete ga piti direktno kako je napravljen. Osim toga, možete ga i razrijediti sa vodom kako biste dobili nešto slabiji ukus.
Možete ga kombinovati sa mnoštvom različitog povrća, voća, sokova i šejkova. Eksperimentišite sami!
Dodajte po nekoliko kapi soka od češnjaka u salate i supe.
Svježi sok od češnjaka sa začinskim biljem može se jesti sa hljebom.
Stavite koju kap soka od češnjaka kada pržite, dinstate ili pečete povrće.

Ako se ipak brinete zbog lošeg zadaha koji ostane poslije češnjaka pratite par savjeta ispod:

Pijte zeleni čaj.
Žvaćite peršun.
Jedite špinat.
Pijte cijeđeni limun, sok od limuna ili vodu sa limunom.
Jedite sirove jabuke.
Sada kada znate prednosti soka od češnjaka koje su nevjerovatne i koje je veoma lako napraviti, vrijeme je da testirate! Nemojte se bojati, jer će vam vaše tijelo kasnije zahvaljivati!