Sok od cvekle za izdržljivost i bolju cirkulaciju

Sok od cvekle povećava tjelesnu izdržljivost i jača cirkulaciju, a nitrati iz nje šire krvne žile i poboljšavaju opće stanje organizma i izdržljivost.

Cvekla je povrće karakteristične crvene boje koje se koristi u kulinarstvu i prehrani. Njeno bogatstvo mineralima, ugljeni hidratima, mastima i bjelančevinama čini je zdravom i čestom namirnicom. Također je bogata i vitaminom B12, au sebi ima i male količine kobalta. Pozitivno djeluje kod malokrvnih osoba i djece.

Cvekla se priprema tako što se najčešće kuha ili kiseli, a često se jede i sirova, uglavnom rendana, kao dodatak salati.

Za čišćenje krvi

Operite dvije veze mladih listova cvekle, narežite, dodajte i vezu peršinovog lista i ostavite da se kuha. Kuhajte 15 minuta. Za to vrijeme isjeckajte mladi crni i bijeli luk, mrkvu, korijen peršina i celera. Četiri do pet svježih cvekli sitno naribajte. Svo povrće prelijte žlicom maslinovog ulja i sokom od limuna i potom dodajte u vodu s lišćem koje se zračni put. Promiješajte čorbu i odmah servirajte.

Salata za jačanje želuca

Narendati krupno veliku cveklu i manji korijen od celera. Posoliti, preliti žličicom jabučnog octa i maslinovog ulja i posuti mljevenim kimom. Na kraju sve pomiješati s kiselim vrhnjem i peršinovim listom.

Zbog svojih ljekovitih sastojaka cvekla se koristi iu suvremenoj medicini. Osnovna primjena joj je u suzbijanju pojave tumora i liječenju leukemije. Koristi se iu liječenju malarije, akutnih fibroznih bolesti, gripe u početnom stadiju, kao iu regulaciji krvnog tlaka, ukoliko je nizak. Cvekla povoljno utječe na živce i rad mozga, a pospješuje i rad želuca, crijeva i žuči.