Sok od smreke – prirodni pripravak za mršavljenje

Evo jednog narodnog lijeka za šećernu bolest. Za ovaj ljekoviti sok je potrebno: 0,5 kg smreke (bobica), 3 litre vode i jedan limun.

Priprema soka od smreke za mršavljenje:

Smreku istresite u staklenu teglu od tri litre i zalijte vodomskoro do vrha. Dodajte sok od jednog limuna i ostavite da stoji par dana. Sok je spreman za piće kada bobice smreke počnu padati na dno.

Novi sok dobijete tako što dodajete novu vodu u teglu, ali samo dok ima bobica koje još plutaju. Kada sve bobice smreke potonu na dno potrebno je da ih zamjenite novim. Pije se tri puta dnevno po jedna šalica (2,5 dl). Jednu času popiti ujutro natašte, a ostale dvije u ravnomjernim vremenskim intervalima tijekom dana. Zbog limuna koji se dodaje u njemu nema potrebe da zaslađuju sok ili čaj jer je i kao nezaslađen veoma prijatnog okusa.

Ako se pije u neograničenim količinama (umjesto vode), mimo ovih preporuka, sok ili čaj od smreke može utjecati i na smanjenje tjelesne težine. Suvišni kilogrami se tope, pa je pogodan i za mršavljenje.

Osim soka od smreke koristan za zdravlje je i čaj od smreke. Čaj od plodova smreke jača živce i želudac, čisti krv, odvodi otrovne plinove, as mokraćom i loše sokove, izaziva znojenje, liječi vodenu i bubrežnu bolest, čisti jetru, sitni i odvaja kamence i pijesak iz žuči, bubrega, mjehura. Ipak se ne preporučuje osobama slabih bubrega i trudnicama.
Izvor:aura