Sok od paradajza za zdravlje

Paradajz najčešće koristimo za salate ili sokove. Ipak, rjeđe ga pijemo kao sok. To je velika greška. Ovaj sok je ima jako blagotvorno djelovanje na cijeli organizam i prava je riznica zdravlja.

Ovo su razlozi zašto je sok od paradjza dobar za vas.

1) SADRŽI OBILJE VITAMINA

Svježi sok od rajčice je odličan izvor vitamina A i C. Redovnim ispijanjem ovog soka spriječit eventualne probelma s vidom, poboljšat imunitet, a pomoći će i zdravlju zubi i kostiju.

2) SPRIJEČAVA RAK

Paradajz je odličan izvor likopena koji sprečavaju pojavu nekoliko različitih vrsta raka, između ostalog rak pluća, dojke, prostate i gušterače.

3) ŠTITI OD SRČANIH BOLESTI

Paradajz je bogat vitaminom B6. Vjeruje se da vitamin razbija homocistein, amino kiselinu koja oštećuje krvne žile i time vodi do bolesti srca.

4) Smanjuje nivo holesterola

Zahvaljujući niacin, sok od paradajza smanjuje razinu lošeg kolesterola u krvi, a podiže razinu dobrog.

5) Pomaže u mršavljenju

Vlakana u rajčici daju osjećaj sitosti, pa će vam biti od velike pomoći ako ste na dijeti.

6) ČISTI TIJELO OD TOKSINA

U našem tijelu nalaze se mnogobrojni toksini i aditivi koje unosimo hranom. Paradajz pomaže rad bubrega i jetre, a time i čišćenje organizma.

7) UNIŠTAVA SLOBODNE RADIKALE

Samo jedna čaša soka od rajčice dnevno spriječit nastanak slobodnih radikala u organizmu koji su odgovorni za nastanak mnogih bolesti pa čak i raka. Paradajz je i odličan izvor antioksidansa koji mogu spriječiti djelovanje i nastanak slobodnih radikala.

8) POBOLJŠAVA TEN

Možete piti sok, a možete i da ga nanesete na kožu. Pomoći vam ako imate problem s aknama i proširenim porama.

9) STIMULIŠE PROBAVU
Ako imate problem s probavom, ovaj sok će vam sigurno pomoći. Ovaj sok će vam olakšati probavu i više nećete patiti od zatvora.
Izvor:blic