Kako spriječiti lomljenje noktiju?

Autor Datum 13/07/2018

Jedan od najčešćih problema za žene su slabi nokti koji se lome ili listaju bez ikakvog razloga i čine vaše ruke izgledaju malo neuredne. To je zbog mnogih zadataka koji se obavljaju danas, ne samo kod kuće, ali i na poslu. Ako patite od ovog problema, nemojte se ustručavati čitati ovaj članak. Reći ćemo vam kako spriječiti lomljenje vaših noktiju.

Zašto imam krhke nokte?

Može biti mnogo razloga zbog kojih imate ovaj problem. Najčešći simptomi su krhki nokti koji ne rastu, listaju se, lom na najmanjem nepažnjom ili najmanjem udarcu itd. Krhki nokti su vrlo tanki i istrošeni bez obzira što radimo, bilo da pranje posuđa, tipkanje na računalu, ili ništa ne radimo cijeli vikend. Uzroci krhki nokti nemaju toliko veze s aktivnostima koje radite, nego imaju veze sa:

Prehana: ako ne konzumirate dovoljno vitamina A i B, kao i premalo željeza, bjelančevina, cinka i kalcija, nokti će izgledati vrlo neugodno i žućkasto.

Nedostatak kalcija: ne uzimajući potrebnu količinu kalcija ili ima neki problem koji ne dopušta vašem tijelu da ga zadrži.

Bolesti: neke od najčešće povezanih vrsta do krhkih noktiju su anemija , hipo- ili hipertireoza, slaba cirkulacija i reumatizam.

Sveukupno loše zdravlje: ako je vaše tijelo slabo i imunitet jako nizak, moguće je da se nokti listaju.

Vanjski čimbenici: to može biti visoka izloženost kemijskim proizvodima (izbjeljivač, deterdžentitd.), Puno dodir s vodom (pranje posuđa).

Postoje neki “neprijatelji” vaših noktiju koje možda niste uvijek svjesni i mogu biti odgovorni za njih lomljenje ili da ne izgledaju dravo. Oni su:

  • Starenje
  • Dermatitis (poput psorijaze)
  • Genetska predispozicija
  • Prekomjerne hladnoće ili topline
  • Grickanje noktiju (Onychophagia)
  • UV zračenje
  • Prekomjerne manikure (lažni nokti.)
  • Mikoza (candida albicans je gljiva koja napada vaše nokte).

Preporuka za sprečavanje krhkih i lomljivih noktiju

Operite posuđe rukavicama i po mogućnosti jednom dnevno

Deterdžent za pranje posuđa i vruća voda su vrlo loši za vaše ruke i nokte. Prvo kemijska, a zatim temperatura slabi ih i čini ih osjetljivijom na probleme. Možete napuniti posudu s vodom i deterdžentom kako bi kasnije stavili prljave posude tako da je lakše uklonili ostatke hrane sa suđa. Nemojte zaboraviti staviti lateks rukavice.

Jedite više proteina

Nokti i kosa su formirani od proteina. Ako postoji deficit, onda je to zato što trebate jesti više od ovog hranjivog sastojka koji se nalazi, na primjer, u mesu, lisnatom povrću i soji.

Masne kiseline

One su također vrlo važni u održavanju zdravih, jakih noktiju. Možete ih pronaći u jaja, punomasno mlijeko, orasi, sve povrće, maslac i kao dodatak lanenom ulju.

Popravite ih odmah

Ako se vaši nokti listaju, najbolje je da ih izrezete što je moguće bliže prstu. Popravite ih u trenutku kada se slome.

Obratite pažnju na manikuru

Nemojte ukloniti lak za nokte kada se pokaže da slabi vaš gornji sloj. Ograničite pomoću sredstava za uklanjanje noktiju: koristite malo i jednom tjedno jer inače isušuju nokte. Izbjegavajte stvrdnjavanje noktiju ili lažne nokte. Koriste se za “skrivanje” temeljnog problema.

Nemojte ih koristiti kao alate

Nokti nisu za otvaranje, niti su namijenjeni za uklanjanje naljepnica. To ih čini vrlo slabim i lakšim lomljivim.

Nemojte ih dugo držati pod vodom

Jednom tjedno je uredu , ali ne i stavljati nokte svakodnevno pod vodom sat vremena. Budite oprezni kada idete na godišnji odmor ili ljeti kada idete svakodnevno u bazen (u posljednjem slučaju klora nije dobar prijatelj za nokte ili kožu ).

Ispravno ih održavajte svaki tjedan

Da biste to učinili, protrljajte ruke s mješavinom soli i maslinovog ulja, nakon toga isperite. Zatim skinite lak za nokte. Namočite ih u toploj vodi nekoliko minuta. Nanesite hidratantnu kremu i masaža. Još jedna dobra mogućnost je da ih kratko umotate u ručnik.

Koristite domaći lijek za jačanje noktiju

Najpopularniji su mješavine sok od limuna sa šećerom; Jabučni ocat i topla voda; Ricinusovo ulje, med i pšenično ulje;. Kopra s vodom; Natrijev bikarbonat(soda bikarbona) s vodom; Papaja, bjelanjak i bademovo ulje, itd. U svim slučajevima, trebali biste ga nanijeti na nokte i ostaviti ga na nekoliko minuta. Zatim ga isperite toplom vodom.
Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći u održavanju zdravih noktiju.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.