Srpski unikatni tepisi – pirotski ćilimi

Autor Datum 25/01/2018

Kada bi vas neko od stranaca pitao koja tri Brenda ima Srbija šta biste rekli? Neko bi pomenuo domaće specijalitete, neko autentično piće, a neko bi ukazao na bogatu srpsku prošlost. Međutim, stranci dobro znaju da glavni grad naše zemlje nikada ne spava i da je Beograd sinonim za dobru zabavu i lud noćni provod. Mnogi turisti vole srpske festivale, a oni koji se bave istorijom, kulturom i naukom odmah bi apostrofirali naše velikane poput Nikole Tesle, Ive Andrića ili pak mnoge sportiste kao što su Vlade Divac, Željko Obradović ili Novak Đoković.

O našoj gastronomiji svedoče prepoznatljivi domaći specijaliteti, kao što su kajmak, sarma ili pasulj ili drugi specijaliteti koji su dobili svoje obeležje, odnosno zaštitili geografsko poreklo. Koliko je važno nacionalno poreklo ukazuje potražnja za pirotskim kačkavaljem ili futoškim kupusom, a od skoro je i pirotski ćilim zaštitio svoj nacionalni identitet.

U očuvanju identiteta jednog naroda nije dovoljno da se čuvaju mitovi i legende, već i da se vodi briga o kulturi i umetnosti, ali i o nacionalnoj pripadnosti i poreklu proizvoda.

Dela iz kulture i istorije, spomenici i kulturno nasleđe čuva istoriju jednog naroda i sećanja na prošlo vreme. Tako i tradiciju dugu 5 vekova čuvaju tepisi iz Južne Srbije, tzv. Pirotski ćilimi. Tepisi su autentični i prepoznatljivi po motivima koji se nalaze na njima, a prema predanju veruje se da ti motivi kojima su tepisi ukrašeni zapravo privlače dobru energiju i optimizam.

Pirotski tepisi prepoznatljivi su po načinu izrade, jer se prave isključivo ručno. Takođe, njihove šare su poznate zvog svoje jedinstvenosti, a zanimljivo je da šare na ćilimima kriju tajnu koja se godinama čuva među tkaljama. Takođe, svedočenja žena iz pirotskog kraja ukazuju na to da se na ćilimima ne nalaze slučajno neke šare i da se njihov raspored tačno zna, jer upravo ove šare koji imaju tepisi čuvaju stanovništvo i štite ga od negativnih uticaja.

Poseban i autentični – made in Pirot

Dizajn, dezen i ručni način proizvodnje izdvajaju pirotski ćilim od drugih tepiha koji se industrijski proizvode. Treba napomenuti da su šare zapravo motivi koji imaju svi ćilimi i da svaka šara ima neko svoje značenje. Najprepoznatljivija jeste šara kornjače koja označava blagostanje i srećan i dugovečan život. Ona se ponavlja devet puta na jednom ćilimu, a ujedno predstavlja i plodnost žene i ima za cilj da očuva jedinstvo porodice.

Ovi pirotski tepisi ukrašeni su i vencima, a oni su simbol uspeha i slavlja, dok šara u obliku gugutke privlači, prema verovanjima, sreću i dobro raspoloženje. Da biste sačuvali dom i održali harmoniju i porodicu i sprečili nesreću, onda svoj ćilim ukrasite trećim okom.

Treba napomenuti da jedan ćilim može da sadrži i preko 95 šara, a svaka ponaosob ima različito značenje. Tako ovi tepisi mogu biti ukrašeni motivima koji označavaju usph, slavlje, sreću, dobro zdravlje, pozitivnu energiju i jačinu.Svakako treba znati da su ovi tepisi tipični za jug Srbije prave isključivo od vune i ručno, a svaka šara precizno je definisana i tačno raspoređena. Nekad statusni simbol, danas pirotski ćilim predstavlja originalni dar u posebnim prilikama, ali i privatno. Jedno je sigurno, ako se rešite da nekome kupite pirotski ćilim, nećete pogrešiti, jer su kvalitetni i dugoročni.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.