Šta treba da znate o njezi zuba vaše djece

Autor Datum 12/09/2016

Proces vaspitavanja deteta je veoma složen i često ume da bude dosta zahtevan. Naravno da ovo nije strano nijednom roditelju, jer oni dobro znaju koliko nekada ume da bude nemoguće naučiti dete osnovnim i naizgled jednostavnim stvarima. Tako da odmah na početku jedne stvari bi trebalo da budete svesni, šta god imali na umu da želite naučiti svoje dete, trebaće vam puno strpljenja. Strpljenje uz istrajnost je prava kombinacija i od nje ne smete odustajati ni u kom slučaju. Nema potrebe da brinete, možda će neke stvari vaš mališan usvajati brže, a za neke će mu trebati više vremena, ali to je skroz prirodno. Savladavanje bilo kakve lekcije i faze, od hodanja do učenja slova je u potpunosti individualno i zavisi od deteta. Najbitnije je da dete od malena radi na usvajanju nekih navika, jer one mogu biti veoma važne za njegovo zdravlje. Tu se prvenstveno misli na one navike koje se tiču osnovne higijene, a ima ih prilično.
sta-trebate-znati-o-njezi-zuba-vase-djece
Ipak, dve se ističu po važnosti i deci treba vremena da ih prihvate i počnu i samostalno da upražnjavaju. Konkretno, mislimo na ono što će vam reći svaki dečji stomatolog, a to je da se zubi moraju prati svakodnevno.

Dečji stomatolog preporučuje uredno vođenje oralne higijene od malena

Poznato je da prvi susret sa zubarom treba da se desi što ranije. Slično bi se moglo reći i za samo praktikovanje nege usta i zubića. Štaviše sa negom treba početi i mnogo pre, jer čak i malim bebama kojima još nisu nikli zubi potrebna je adekvatna nega. Najbolji način na koji ćete brinuti o usnoj duplji svog novorođenčeta jeste tako što ćete gazom da nežno čistite meko tkivo unutar usta. Gazu treba prethodno malo nakvasiti čajem od kamilice.

Čim se pojave prvi zubići, vreme je za obuhvatniju i detaljniju higijenu, tako da će mališanima u ovoj fazi već biti neophodna i prva četkica i pasta za zube. Ipak imajte na umu da su deca još uvek previše mala i nisu u stanju da sami peru zubiće, te im u tome pomozite tako što ćete ih vi prati umesto njih dok god ne porastu da budu u stanju da sami dobro ovladaju tehnikom pranja.

Postoji i odgovarajuće dečje paste i svaki dečji stomatolog ih toplo preporučuje, jer su blage i idealne za ovaj uzrast. Vodite računa da deca dok su mala treba da ograniče količinu paste koju unose u usta pranjem zubića, stoga pročitajte na pasti uputstvo. Korišćenje dečje paste i četkice je svakako i bolji izbor za decu iz još jednog razloga. Poznato je da ovo nije baš jedna od navika koju oni odmah zapamte i usvoje, pa vam dobar adut može biti i interesantna četkica koja ima sliku njihovog omiljenog lika iz crtanih filmova. To će ih sigurno oduševiti, baš kao i pasta za zube s ukusom npr. jagode. Uostalom i vama je stalo da vaš mališan ima lep i blistav osmeh, te ne verujemo da će vam ovaj manji trošak predstavljati problem. I za kraj, dečji stomatolog preporučuje da zube treba prati što češće, najmanje dva puta. Ujutru kad ustanu, dakle zajedno s umivanjem i uveče pred spavanje, a poželjno bi bilo i posle svakog obroka. Puno sreće s usvajanjem ove veoma važne navike!

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.