Šta je giht i kako ga liječiti?

Giht, bolest od koje neuporedivo češće obolevaju muškarci nego žene, poznat je još od srednjeg veka. Tada se smatralo da ovo oboljenje pogađa sve one koji imaju novca i koji preterano uživaju u hrani i piću, a danas se dobro znaju medicinski uzroci ove bolesti.

Na koje načine nastaje giht?

Giht je upala zglobova ili mekih tkiva koja je stalno ponavlja, a podjednako je nasledan kao i stečen tokom života. Giht se javlja kao posledica nakupljanja mokraćne kiseline u organizmu, koja se ne izbacije prilikom lučenja urina, već se skuplja u vidu kristala.

Kristali mokraćne kiseline slažu se na zglob i uzrokuju upalu, a mogu se nataložiti i u bubrezima, na laktovima i ivicama ušiju.

Giht se čestvo stvara kao posledica upale bubrega (onda kada je stečen, a ne nasledan), velikih genetskih promena u organizmu i određenih vrsta karcinoma. Giht se iskazuje kroz oticanje zglobova, povišenu temperaturu i crvenilo.

Ova bolest je u porastu poslednjih godina, jer se smatra da giht uzrokuju i nepravilna ishrana koja je sve češći izbor velikog broja ljudi, ali i preterano konzumiranje alkohola, slabo kretanje, odnosno fizička aktivnost, i prekomerna telesna masa.

Promenjena ishrana za giht

Pošto se giht neretko javlja upravo kod osoba sa velikim viškom kilograma, rešenje nisu agresivne dijete ili gladovanje, već postepeni gubitak mase koji se najbolje sprovodi u dogovoru sa lekarom.

Ipak, određena hrana se izdvaja kao dobra za lečenje ove bolesti, te giht možete tretirati konzumiranjem svežeg povrća i voća, pre svega, koje bi trebalo da uzimate što češće u vidu manjih obroka.

Posebno se savetuju trešnje i borovnice kao bogate vitaminom C, dok se od povrća za giht izdvaja grašak, karfiol, boranija, pasulj i spanać, ali i pečurke.

Povećan unos tečnosti takođe je izuzetno blagotvoran, jer on podstiče lučenje urina i izbacivanje štetnih materija iz organizma. Pored negazirane čiste vode i izbegavanja svih vrsta gaziranih napitaka i zaslađenih veštačkih sokova, koji takođe posredno mogu biti dodatni uzroci za giht, savetuje se konzumiranje ceđenog voća.

Svakako, ne treba zaboraviti ni mleko i mlečne proizvode i jaja, koji su takođe blagotvorni za organizam, dok bi meso trebalo svesti na minimum jer je ono takođe faktor rizika kada je giht u pitanju.

Prirodna sredstva za lečenje ove bolesti

Pored toga što će giht pratiti i lečiti lekar, postoje i prirodna sredstva koja će biti odlična pomoć u lečenju ove bolesti.
Tako giht predupređuje i leči limun, i to limunada od pola čaše vode i pola čaše limunovog soka koja se pije tri puta na dan.

Zeleni čaj i dodavanje svežeg, rendanog đumbira u čaj ili limunadu takođe su izuzetno delotvorni, te bi ove namirnice uvek trebalo imati kod kuće i svakodnevno koristiti u ishrani.

I za giht, kao i mnoge bolesti, pokazala su se kao veoma lekovita i eterična ulja. Ulje semena peršuna i ulje semena divlje šargarepe leče čitav organizam jer potpomažu lučenje toksina iz bubrega, što je posebno važno za giht koji, kao što je pomenuto, neretko nastaje kao posledica promene rada ovih organa.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.