Za šta sve možete iskoristiti talog od kafe?

Prije nego što ga se otarasite, razmislite da li bi možda bilo bolje da ga spremiti i kasnije upotrijebite za uljepšavanje, zaštitu od insekata, osvježenje stana ili kao hranu za biljke. Pitate se kako? Evo odgovora:

Ako vam je, recimo, potreban piling, kada popijete kavu, preostali talog pomiješajte s medom. Smjesa koju ste dobili je odlična za piling tijela i lica, ali i kao sredstvo protiv celulita.

Kada je vašoj kosi potrebno osvježenje, uvijek možete napraviti masku od taloga. Proces je vrlo jednostavan, jer sve što trebate učiniti jest da ga utrljate prije šamponiranja i ostavite nekoliko minuta. Kada kosu isperete vodom, iznenadićete se iznenadnim sjajem vlasi. Ovo, doduše, ne važi za plavuše, jer bi im kosa neprirodno potamnila.

Ukoliko želite se zaštititi od dosadnih insekata, opet možete iskoristiti talog. Utrljajte ga na mjesta koja su najpodložnija napadu komaraca, jer će ih snažan miris kafenog ostatka sigurno otjerati.

A da biste se riješili neugodnih mirisa u stanu, stavite talog u manju posudu i postavite ga u hladnjak ili pored kante za smeće.

Kafeni “ostatak” je dobar i u borbi protiv zaprljanog posuđa. Samo ga utrljajte na posudu kojoj je potrebno čišćenje i posao je završen. Sličan recept možete primijeniti i da biste povratili sjaj drvenom namještaju. Talog pomiješajte s vodom, potom premažite krevet i fotelje, ostavite da djeluje nekoliko minuta i obrišite površine čistom krpom.

I na kraju, ne zaboravite da je talog kave pomiješan s vodom odličan izbor za dohranu zemlje vaših (kućnih) biljaka.
Izvor:Novosti