Šta možete učiniti za svoje zdravlje?

Danas kada se živi brzim tempom, između posla, prijatelja i obitelji, ostaje malo vremena za vas same, i vrlo rijetko ste sebi prvi na listi prioriteta. Ali koliko vremena ste izdangubili gledajući u zaslon monitora praznim pogledom, jer vam je razina energije na nuli, koliko puta ste jedva izdržali na poslu, jer ste legli u krevet tek u dva sata poslije ponoći?
sta-mozete-uciniti-za-svoje-zdravlje
Vaš organizam pati, a vi ga ignorirate, ne čineći ni ono osnovno za svoje zdravlje. Ovo je pet stari koje možete učiniti, koje ne traže prevelik napor, a od kojih ćete imati dosta koristi:

1. Najmanje što možete učiniti jest da vam zdrav san postane prioritet.

Nedostatak sna utječe na razinu stresa i remeti prehranu tako što vas prisiljava jesti visoko-kaloričnu hranu, punu šećera, ugljikohidrata i masti, kako biste povratili energiju. Ali kada se ova kalorijska infuzija potroši, što se događa brzo, postajete umorniji nego što ste bili.

2. Uvijek imajte na umu učinkovitost kada donosite izbore vezane za prehranu.

Hrana je vaše gorivo. Birajte onu koja ima najviše hranjivih namirnica, kao što su svježe voće i povrće, žitarice i mahunarke. Uvijek birajte namirnice koje će vas dulje držati sitima.

3. I kada ste najumorniji, odvojite 10 minuta za šetnju.

Obratite pozornost na alarme koji se pale u vašem tijelu, i koji vas podsjećaju da je vrijeme za pauzu. Da li vas bole leđa? Da li predugo gledate u monitar računala, a da ništa niste učinili? Da li vas trbuh ‘muči’? Izađite na kratku pauzu i prošećite, vratit će vam se energija, a razina stresa će se smanjiti.

4. Odvojite 20 minuta u tjednu da isplanirate obroke i rekreaciju.

Možda mislite da je to previše vremena da bi se gubilo na planiranje. Ali to će napraviti veliku razliku u načinu na koji se hranite, i načinu na koji se rekreirate. Ubacite u svoj planer: kada su vaši treninzi, kada je vrijeme za obrok, kao i kada ćete kuhati.

5. Koristite 4-7-8 tehniku disanja.

Zašto u svrhu zdravlja ne biste koristili nešto što već radite, a to je disanje. Tehnika disanja 4-7-8 je odličan način da osvježite svoj um i tijelo gdje god se nalazili. Udahnite kroz nos, brojeći do četiri, zadržite dah brojeći do sedam, i izdahnite snažno kroz usta, brojeći do osam. Ponovite ovo tri do četiri puta. Zahvaljujući ovoj vježbi, razina stresa će se znatno sniziti, i vratit će vam se generalni osjećaj zadovoljstva. Ova tehnika je također preporučljiva za sve koji imaju problem da zaspe, i oni je mogu ponavljati svakih pet minuta, dok ne padnu u san.
Izvor:bizlife.rs

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.