Šta nakon isteka ugovora sa mobilnim operaterom?

Autor Datum 27/08/2018

Šta kada vam istekne ugovor sa mobilnim operaterom nakon godinu ili dve godine? Mnogi često nastavljaju saradnju sa svojim mobilnim operaterom čak i ako nisu bili previše zadovoljni funkcionisanjem mobilnog telefona, ali se odlučuju da ugovornu obavezu nastive, a da promene mobilni telefon. Međutim, ima i onih koj pak nisu potpuno sigurni u nastavak saradnje. Tek onda kada ih obavesti mobilni operater da uskoro dolazi do isteka ugovora počinju da se pitaju šta dalje.

Mobiteli

Mobiteli

Nekada može ugovor sa mobilnim operaterom da se raskine i pre njegovog isteka, ali u takvim situacijma sve ide na štetu korisnika, a u korist mobilnog operatera. Naravno, nisu svi korisnici nezadovoljni. Ima i onih koji i te kako žele da zadrže mobilni telefon, ali da saradnju prekinu. Po isteku ugovora, korisnik ima pravo da raskine saradnju. Mobilni telefon ostaje kod korisnika, jer je on za vreme trajanja ugovorne obaveze isplaćen, ali jedino što je zavrzlama nakon isteka ugovora jeste dekodiranje telefona.

Dekodiranje telefona nakon isteka ugovora

Kada mobilni telefon kupite kod svog mobilnog operatera i otplaćujete ga preko ugovorne obaveze onda znajte da po završetku ugovora, vaš telefon može samo da se koristi u mreži izabranog operatera. Ali, šta uraditi kada želite da promenite operatera ili kada istekne ugovor?

Može li dekodiranje telefona da pomogne da biste prešli kod drugog mobilnog operatera? Bez obzira koji je mobilni operater u pitanju, već pri potpisivanju ugovora, zaposleni su u obavezi da vas obaveste da nakon isticanja ugovora telefon može isključivo da se koristi u mreži dotadašnjeg operatera, a da dekodiranje telefona može da se obavi kod različitih i odabranih mobilnih operatera ili u radnjama koja se bave mobilnim telefonima. Postoji takođe i opcija za dekodiranje telefona pomoću zahteva za dekodiranje od strane mobilnog operatera kako biste mogli telefon da koristite nakon završene ugovorne obaveze i za druge mreže.

Međutim, to nije slučaj sa svim mobilnim operaterima kod nas. Pojedini operateri ne nude besplatno dekodiranje telefone, već sami korisnici nakon isplaćene ugovorne obaveze odlaze kod proizvođača mobilnih telefona koji se bave ovom uslugom.

Jeste li se nekada zapitali zašto je važno kodiranje telefona? Naime, mnogi zaključani telefoni bolje funkcionišu i zaštićeni su od različitih zloupotreba. Naime, dekodiranje telefona četo podrazumeva i njihovu prodaju na crno, te zbog toga određeni operateri ne praktikuju dekodirnje telefona nakon isteka ugovorne obaveze.

Pre nego što potpišete raskid saradnje sa mobilnim operaterom, raspitajte se da li je kod njih moguće dekodiranje telefona. Vaš mobilni operater bi trebalo besplatno da vam otključa telefon, naravno ukoliko postoji uopšte opcija da takve usluge operater vrši.

Ako pak želite da promenite mobilnogo peratera, onda postoje i opcije prenošenja istog broja u drugu mrežu, ali to su sve usluge koje bi trebalo da vam operater ponudi. U svakom slučaju, ako pak želite da raskinete ugovor, a da vam telefon ostane, onda se raspitajte da li je dekodiranje telefona moguće u poslovnicama vašeg operatera. Naravno, ako jeste moguće dekodiranje kod operatera, bolje je da besplatno otključate mobilni telefon nego da vam u radnjama za mobilne telefone ovu uslugu naplate.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.