Šta pogrešno čistite u svome domu?

Autor Datum 14/09/2018

Pranje prozora, sudova ili rublja mnogima je rutina koju već godinama rade refleksno. Ali, što ako neke stvari možda radite potpuno pogrešno, a da toga niste ni svjesni.

Čišćenje doma

Čišćenje doma

1. Pranje posuđa u perilici

Slaganje sudova u perilicu kao igrati igru Tetris vrlo je pogrešna i često rezultira napola opranim suđem. Iako želite ugurate i složite što više predmeta, radije preskočite nekoliko sitnica. Kada slažete pribor za jelo, vilice okrenite prema gore kako bi se detaljnije oprale između vrhova. Nikada ne slažite suđe jedno na drugo jer voda neće detaljno prodrijeti unutar njih. Ekstra prljave sudove smjestite na dno gdje je pritisak vode najjači.

2. Pranje mrlja na tepihu

Sredstva protiv mrlja mogu biti vrlo učinkovita, ali jedino ako ih koristiti na pravi način. Ukoliko nanesete sredstvo izravno na mrlju, tepih će se previše ukvasiti, te ga na taj način možete oštetiti, ai teško ćete ga moći isperete.
Umjesto toga, sredstvo za čišćenje nanesite na pamučnu krpu, njome natapkajte mrlju i nježno trljati sve dok mrlja potpuno ne nestane.

3. Pranje prozora

Najveća pogreška koju radimo je pranje prozora tijekom sunčanog dana. Toplo staklo prebrzo će se sušiti i za sobom ostaviti mrlje. Prije nego krenete s pranjem prozora, prebrišite kutove i okvir. Iako mame i bake preporučuju brisanje prozora papirom to je najsporiji način. Danas postoje krpe od mikrofibre koje su puno jednostavnije i čistije za korištenje.

4. Pranje odjeće

Najveća pogreška koju mnogi čine prilikom pranja odjeće u perilici jeste sipanje deterdženta ili omekšivača izravno u bubanj. Isto vrijedi i za količinu istog. Više deterdženta ne znači i bolje oprana odjeća već suprotno. Rezultat može biti nedovoljno ispran rublje. Pridržavajte se upute na proizvodima i budite umjereni.

5. Elektronika

Zaslon mobitela ili televizora često se zaprlja, ali sredstva za čišćenje (poput onih za stakla) nisu najbolje rješenje. Osim posebnih maramica za brisanje takvih površina, poslužit vam obična pamučnu krpica ili ona za čišćenje naočala. S njom dobro istrljajte mrlje i problem je riješen.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.