Šta se sve nalazi u vašem karminu?

Jedan učitelj kemije odlučio je otkriti koje su glavne komponente karmina. Željena boja, sjaj i postojanost dobivaju se uz pomoć nekoliko stotina različitih kemijskih spojeva.

Crveni pigment najčešće se dobiva od košenil buba koje žive na kaktusima, tako što se tijela insekata kuhaju u amonijaku ili otopini natrij karbonata. Mješavina se filtrira prije nego što joj se doda kalij aluminij sulfat.

Tamno crveni ruževi najčešće sadrže kemijsku komponentu zvanu eozin.

Prilikom nanošenja na usne, boja karmina se mijenja, reagira s kožom i stvara se plava nijansa. Boja reagira s amino spojevima koji se nalaze u proteinima u koži, zahvaljujući čemu nastaje tamnija crvena boja prilikom nanošenja karmina na kožu. Ta reakcija također čini boju karmina dugotrajnijom.

Ostali pigmenti – koji čine 5 posto karmina – koriste se za druge boje. Titan dioksid, bijela smjesa, je čest sastojak koji se dodaje kako bi se razredila crvena boja i dobila roza nijansa.

Ostala spojevi mogu se dodavati u malim količinama da bi ruž lijepo mirisao i održavao vlagu usana.

Kapsaicin, primjerice, spoj koji se nalazi u čiliju, može blago nadražiti usne uzrokujući da lagano oteknu i nabubre, zbog čega će izgledati veće.

Različite vrste voska i ulja čine glavni dio karmina. Vosak je ključan za davanje strukture i oblika karminu.

Vrlo često se koriste i pčelinji vosak i lanolin, supstanca koju luče žlijezde ovaca. Karnauba vosak, koji se dobiva od lišća brazilske palme čini da ruž bude postojaniji na suncu i visokim temperaturama. Vosak u karminu također povezuje ostale sastojke i daje mu sjajnost. Ulja, poput ricinusovog ulja, čine oko 65 posto karmina, i zahvaljujući njima ruž je mek i može klizi po usnama.

U posljednjih par godina porasla je zabrinutost u vezi s tragovima teških metala u karminima.

Jedno istraživanje, provedeno na Sveučilištu u Kaliforniji, pokazalo je da čak 32 marke karmina sadrže male količine olova, aluminija, kroma i mangana, ali bilo je bazirano na količinama koje u organizam dospijevaju s usana, za koje se ispostavilo da nisu opasne po zdravlje. Unatoč tome, mnoge tvrtke poduzele su sve moguće mjere da se olovo ne nađe u karminu.
Izvor:superzena