Šta vaš jezik govori o zdravlju?

Jezik je najjači mišić u ljudskom tijelu koji priprema hranu za žvakanje i primarni je organ okusa. A funkcija njegovog izgleda je mnogo važnija nego što mislimo, jer poput liječničkog kartona na njemu su po kineskoj medicini ispisana stanja našeg organizma.
sta-vas-jezik-govori-o-zdravlju

Donosimo 10 promjena na jeziku pomoću kojih možete identificirati stanje svog zdravlja

1. Normalan jezik – ružičast, bez tragova zuba ili diskoloracije, s jasnim premazom koji pokazuje pravilnu sekreciju sline.

2. Tanak bijeli površinski sloj, vidljivi tragovi nekoliko crvenih točkica – ovakav izgled jezika upućuje na nedostatak vitalne energije u tijelu koja uzrokuje umor, loš apetit i pretjerano znojenje. Ono se manifestira i na raspoloženje pa su takve osobe najčešće zabrinute i nervozne.

3. Tanak žuti sloj na sredini okružen crvenim ostatkom površine jezika – ovakav izgled jezika upućuje na probleme sa zatvorom, dehidracije i kožnim bolestima. Sve se to manifestira na raspoloženje pa su osobe takvog jezika obično promjenjivog raspoloženja.

4. Masni bijeli sloj, otečeni rubovi jezika – ovakav izgled upućuje na neuravnotežen rad probavnog sustava, kao i sklonost da se voda nakuplja u organizmu. Ove osobe se osjećaju malaksalo i bezvoljno.

5. Crne točkice na ljubičastoj površini – upućuju na zastoj krvi u dijelovima tijela koji može uzrokovati probleme s venama, “teške” noge, glavobolju, bol u prsima i kožu bez sjaja.

6. Tanak bijeli sloj i crveni vrh jezika – ovo stanje otkriva kako je organizam izložen stalnom stresu koje uzrokuje nestabilno emocionalno stanje. Energija u tijelu se nakuplja u čvorovima koji uzrokuju upalne procese.

7. Crveni jezik sa žutim debelim naslagama po sredini površine – pokazatelj je povišene tjelesne temperature koja ukazuje na moguće infekcije mokraćnih puteva, probleme s kožom čija je površina ljepljiva. Osobe s takvim problemima često su ljutite i ne osjećaju se udobno u vlastitom tijelu.

8. Gusti bijeli sloj po sredini površine blijedog otečenog jezika – izgled koji upućuje na infekciju ili ipak na upalu povezanu sa nekom autoimunom bolešću, nedostatak vitamina i minerala. Takva stanja uzrokuju blijed ten, bol u kralježnici i osjećaj koji često graniči s panikom.

9. Pukotine na crvenoj površini jezika – upućuje na gljivične infekcije u tijelu koje prate noćno znojenje, nesanica, iritacija.

10. Jezik čija je površina blijeda i bez naslaga ukazuju na smanjen protok krvi u tijelu, anemiju koja može uzrokovati vrtoglavicu, umor, a osobe ovakvog stanja pate od nedostatka koncentracije i pamćenja. Osim toga kod žena je takav jezik često znak moguće hormonalne neuravnoteženosti.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.