Štitna žlijezda – simptomi bolesti i liječenje

Autor Datum 04/08/2018

Osjećate li umor svakog dana, magli vam se vid, debljate se, uhvati vas jeza ili gubite kosu? Ili vam se događa suprotono: često se zadihani, oznojeni, uznemireni? Mogući krivac je štitnjača ili štitna žlijezda. Važno je da problem otkriti na vrijeme, jer uz odgovarajuće liječenje možete izbjeći ozbiljne zdravstvene probleme.

Opće informacije

Štitnjača ima oblik leptira, nalazi se u donjem dijelu vrata ispod Adamove jabučice i proizvodi hormone koji reguliraju brzinu metabolizma. Poremećaj njenog rada usporit ili ubrzati metabolizam, jer remeti proizvodnju hormona štitnjače. Kada je njihova razina preniska ili previsok, dolazi do brojnih simptoma.

Preporučene kontrole

Na pregled štitnjače treba ići svakih pet godina, počevši od 35. godine. Ljudi sa simptomima ili faktorima rizika moraju raditi ispitivanja još češće. Hipotireoza najviše pogađa žene starije od 60 godina, a obiteljska povijest ove bolesti povećava rizik.

Pregled vrata

Ova mala navika vam pomaže da uočite uvećanu štitnjaču. Zabacite glavu unatrag i popijte gutljaj vode. Dok gutate, opipajte vrat ispod Adamove jabučice,neposredno iznad ključne kosti. Potražite ispupčenja i ponovite postupak nekoliko puta. Ako osjetite bilo kakvu izbočinu ili kvržicu, javite se liječniku!

Dijagnostika

Dijagnostika poremećaja rada štitne žlijezde provodi se pomoću testa krvi koji mjeri razinu tireostimulišućeg hormona (TSH). Ako je visok, to obično znači da je funkcija štitnjače preniska (hipotireoza), a ako je nizak, štitna žlijezda je pretjerano aktivna (hipertireoza). Na zahtjev liječnika provjerava se i razinu drugih tireoidnih hormona u krvi.

Najčešći uzrok hipotireoze

Smatra se da je najčešći uzrok hipotiroidizma Hashimoto bolest. To je autoimuni poremećaj u kojem tijelo napada štitnjaču. Rezultat je oštećenje štitnjače, pri čemu ona ne proizvodi dovoljno hormona. Hashimoto bolest je često nasljedna, au nekim slučajevima posljedica problema s hipofizom.

Ova žlijezda se nalazi u mozgu i proizvodi spomenuti TSH, koji stimulira rad štitnjače. Ako ga hipofiza ne proizvodi dovoljno, razina hormona štitnjače će pasti. Ostali uzroci su privremeno zapaljenje štitne žlijezde ili lijekovi koji utječu na njenu funkciju.

Najčešći uzrok hipertireoze

Gravesova bolest vrijedi za drugi najčešći uzrok oboljenja štitne žlijezde. To je autoimuni poremećaj koji uzrokuje oslobađanje visoke razine hormona štitnjače. Jedno od obilježja bolesti je oticanje vrata i očiju (buljavost), koje je vidljivo i neugodno.

Posljedice uslijed nedostatka terapije

Ako se ne liječi, posljedice ovog oboljenja su visoka razina kolesterola i povećan rizik od moždanog udara i infarkta. U težim slučajevima niska razina hormona štitnjače može izazvati gubitak svijesti i po život opasan pad tjelesne temperature.

Sa druge strane, posljedice neliječenja hipertireoze jesu srčani problemi i smanjena gustoća kostiju.

Liječenje hipotireoze

U većini slučajeva provodi se pomoću hormona štitnjače u vidu pilula, a poboljšanje je primjetno obično u roku od nekoliko tjedana. Dugoročan tretman povećava energiju, a smanjuje razinu kolesterola i težinu. Većina bolesnika mora uzimati terapiju do kraja života.

Tretman hipertireoze

On uključuje antitiroidni lijek za smanjenje količine hormona koje štitnjača proizvodi i često se mora piti i kad problem nestane. Drugi lijekovi mogu smanjiti simptome kao što su ubrzan puls i drhtavica. Druga opcija je radioaktivni jod, koji uništava štitnjaču u roku 6-18 tjedana. Kada se štitnjača uništi ili ukloni operacijom, većina pacijenata mora uzimati njene hormone u obliku tableta.

Operacija
Kirurška intervencija se preporučuje kod hipertireoze i to u slučaju da lijekovi ne djeluju.
Izvor:lisa.rs

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.