Što će vam se dogoditi ako ne skinete šminku prije spavanja?

Strašno vam se spava i nemate snage da skinete šminku. Sebi kažete: “Nema veze, skinut ću je ujutro”. Ima veze – na taj način oštećujete svoju kožu.
sta-vam-se-moze-dogoditi-ako-neskinete-sminku-prije-spavanja
“Što duže i češće spavate našminkani, to više štetite svojoj koži“, kaže profesor dermatologije sa klinike “Mount Sinai” u Njujorku, Janet Graf.

Naša koža, kao i ostatak tijela, ima određeni cirkadijurni ritam. Noć je za kožu najvažnija, jer je to vrijeme kada se ona obnavlja, dok šminka na koži tijekom noći onemogućava taj proces i oštećuje kožu”. Doktor Graf naglašava da što češće pravite ovu grešku “lijenih djevojaka“, kako je ona naziva, to više štetite svojoj koži, ali negativne učinke ostavlja i to što ponekad prespavate našminkani.

Puder

Puder potencijalno može oštetiti vašu kožu, ovisno od načina kako ga nosite. “Ukoliko puder stavite ujutro i nosite ga tijekom cijelog dana, a zatim ga navečer ne skinete, to je vrlo opasno jer se sva prljavština i zagađivači sakupljeni tijekom dana zadržavaju na vašoj koži”.

Maskara

Neke djevojke maskaru ne skidaju navečer jer tvrde da im trepavice tako ljepše izgledaju ujutro, a druge jer ih ponekad mrzi da to urade. “Čestice maskare iritiraju oči tijekom noći, pa lako može doći do infekcije i eventualnog razvoja konjuktivitisa”, naglašava dr Graf.

Također, ako ne skidate maskaru prije spavanja, znajte da će vam trepavice postati krhki i lako će se lomiti, opadati i prorijediti. To što znate koliko je loše spavati sa šminkom na licu, ne znači i da vas nikada neće mrziti da to učiniti. Zato, djevojke, najbolje je da proizvode za skidanje šminke držite negdje pored kreveta, kako bi vam bili pri ruci.