Sve što trebate znati o jogi

Majstori joge nemaju sposobnost da nestanu ili lebde u zraku. Ali poznati su po izvanrednim pothvatima kao što je dugotrajno zadržavanje daha ili usporavanje otkucaja srca čime imitiraju stanje smrti.

Pet ključnih elemenata joge

Joga se sastoji od pet ključnih elemenata: pravilnog disanja, vježbanja, opuštanja, pravilne prehrane, pozitivnog razmišljanja i meditacije. Joga vježbe – ili asane – su namijenjene opuštanju napetih mišića, utječu na funkcioniranje unutarnjih organa i poboljšavaju fleksibilnost zglobova i ligamenata. Joga čini čuda za vaš um, tijelo i dušu.

Bez disanja nema ni života

Ljudske stanice ne mogu živjeti više od nekoliko minuta bez kisika. Većina ljudi koristi samo dio svog plućnog kapaciteta, uzimajući oko jedne trećine kisika koji pluća mogu koristiti, što dovodi do stresa i umora. Joga vas uči kako pravilno disati na nos, pažnja se usmjerava na izdisaj, a ne udisaj čime se čiste pluća i eliminiraju toksini iz tijela. Ovim tehnikama se povećava vaše fizičko i mentalno zdravlje.

Oslobađanje od napetosti kroz opuštanje je od vitalne važnosti za naš organizam. Započnite i završite svaki trening opuštanjem, a potom se opustite između položaja. To omogućuje neometan protok oslobođenoj energiji.

Meditacija je stanje svijesti

Kada meditirate, najprije morate naučiti kako da smirite um i usredotočite svoju mentalnu energiju. Meditacija vas oslobađa stresa i puni energijom. Ako se prakticira na dnevnoj bazi meditacija će vam omogućiti da mislite jasnije i pozitivnije.

Kako, kada i gdje prakticirati jogu

Za jogu vam ne treba nikakva posebna oprema. Iako možete kupiti razne prostirke, dovoljan je i ručnik na podu. Za vježbanje u kući potrebno vam je samo malo slobodnog prostora. Bilo bi idealno kada bi jogu prakticirali svakodnevno, ali u svakom slučaju nemojte pretjerivati​​.

Pustite umirujuću glazbu dok vježbate. Odvojite vrijeme kada vas nitko neće uznemiravati i kada se nećete žuriti. Jutarnji trening pomaže u opuštanju ukočenih zglobova nakon spavanja, večernji trening vas oslobađa od napetosti koju ste pokupili tijekom dana. Kad god vježbati jogu, izbjegavajte jelo najmanje dva sata prije treninga.

Najbolji rezultati postižu se s oko 90 minuta vježbanja dnevno. Ukoliko nemate slobodnog vremena možete organizirati više kraćih treninga tijekom tjedna. Najvažnije je da ne žurite i imati dovoljno vremena za opuštanje tijekom treninga.
Izvor:stetoskop.info

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.