Sve što trebate znati o pilinzima za tijelo

Autor Datum 09/11/2017

Tokom zimskih dana vrlo je važno voditi računa o koži i njenim potrebama. Osim što je potrebno piti dosta tečnosti da bi koža ostala hidrirana, važno je imati regulisan režim njege kože. Jedan od najvažnijih koraka u zimskom režimu zaštite i njege kože je česta eksfoliacija/piling. Kada kažem česta ne mislim svaki dan, više mislim na jednom sedmično ili jednom u dvije sedmice. Jer morate dopustiti koži da se odmori, odnosno da joj date vremena da proizvede novi sloj. Ako eksfolirate često to znači da uništavate kožu, zato je vrlo važno voditi računa o tome.
sve-sto-trebate-znati-o-pilinzima-za-tijelo
Pilinge možete naći u drogerijama, često su vrlo povoljni i isplati ih se kupovati. Međutim oni često mogu biti prejaki na koži, što može dovesti do iritacija posebno ako imate osjetljivu kožu. Zato, ukoliko imate osjetljivu kožu preporučujem Vam da pravite piling kod kuće od provjerenih sastojaka, za koje znate da Vam neće oštetiti kožu.

Postoje razne vrste pilinga, neki od njih su više oštri, što znači da imaju veće čestice. Međutim ako imate osjetljivu kožu, takvi pilinzi Vam je mogu dodatno oštetiti, pri čemu Vam koža može postati puno osjetljivija. Za ljude sa osjetljivom kožom postoje pilinzi koji imaju vrlo sitne čestice za eksfolijaciju, i imaju hidrirajuće sastojke. Takvi pilinzi se zovu kremasti (creamy). Oni se preporučuju i ljudima sa normalnom kožom jer osim što eksfoliraju, hidriraju kožu također što znači da Vam koža neće izgubiti vlažnost, što je vrlo važno kada eksfolirate, jer kako sam već rekla uklanjate površinski sloj kože.

Sa tim površinskim slojem kože ide i nivo hidratacije, što ne želite izgubiti trajno. Tako da je važno nakon pilinga dobro nahraniti kožu nekim losionom ili uljem, da bi se vratila potrebna hidratacija koži. U nastavku teksta Vam donosim neke pilinge koje možete vrlo lako nabaviti:

1. Avon Senses Romantic Garden of Eden scrub

Ovo je jedan od proizvoda iz Avon Senses linije, koja je bazirana na proizvodima za tuširanje i kupanje. Ovo je poprilično dobar piling, koji ima dosta čestica koje su vrlo učinkovite u eksfoliranju. Nije jedan od onih kremastih pilinga, što znači da Vam neće dati hidrataciju. Ali, ovaj piling se ponaša i kao gel za tuširanje, što je poprilično interesantno. Znači, ovaj proizvod možete koristit umjesto gela za tuširanje, međutim ne bih preporučila da ga koristite svaki dan. Dovoljna upotreba bi bila 2 – 3 puta sedmično. U ovoj liniji imaju više različitih mirisa, tako da možete odabrati koji Vam najviše odgovara po Vašem ukusu. Nisam probala druge mirise od ovoga, ali sam sigurna da je formulacija ista za sve, da se mjenja samo miris.

2. Planet Spa Amazonian Treasures creamy body scrub

Ovo je jedan od pilinga za ljude sa osjetljivom kožom. Riječ creamy u nazivu ga potpuno opisuje. Ovo je jedan od najboljih pilinga koje sam ikada koristila. Dovoljno je nježan da ga možete koristit i na licu, što se rijetko dešava kod pilinga za tijelo. Osim što je vrlo kremast i hidratantan, miriše divno, jedan od najboljih mirisa u povoljnim proizvodima definitivno. Kada je neki piling kremast ne osjetite ga u potpunosti na koži, što ne znači da ne eksfolira. Uvijek bih prije preporučila ovakve vrste pilinga. Ovaj u sebi ima dosta vrlo sitnih čestica koje definitivno osjetite na koži, ali su vrlo blage i nježne, ako se to može reći za piling. Definitivno Vam preporučujem da ga probate.

3. Naturals Sensational creamy yoghurt scrub

Ovo je posljednji piling o kojem ću Vam pisati. Jedan vrlo povoljan piling, koji ima sličnosti sa prethodna dva, u tome da je kremast kao Planet Spa, a ima čestice koje su vrlo slične prvom pilingu o kojem sam pisala tj. Avon Senses. Bukvalno je kombinacija prethodna dva, što znači da je dobar za ljude koji žele da imaju vidljive rezultate pilinga, ali žele da zadrže što je moguće više hidratacije u koži. Mislim da je ovaj najbolji da probate ako se prije niste susretali sa pilinzima i želite da probate kako funkcionišu. Ovaj je također vrlo povoljan, jer se radi o Avonu. Lahko ga je također nabaviti, ukoliko želite da imate zalihe.

To je sve za današnji post. Nadam se da ste naučili nešto novo o pilinzima za tijelo, što će Vam pomoći u režimu njege kože. U jednom od narednih postova bit će govora o pilinzima koje možete napraviti kod kuće.
Azra/SimpleSerenity

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.