Stvari koje morate znati kada turistički obilazite Beograd

Autor Datum 10/04/2017

Kao što vam za posetu velikih evropskih i svetskih gradova treba jasan plan i program posete, tako će vam on biti potreban i u slučaju da želite Beograd da posetite turistički. Boravkom od tri do pet dana jasno je da ne možete sve da obiđete, koliko god vi to želeli. Beograd nudi pregršt zanimljivih mesta, na kojima se morate zadržati jedan određeni vremenski period kako biste ih na pravi način osetili. Kako ne biste jurili s mesta na mesto, mi vam predlažemo na koji način treba da se organizujete, kako biste što više stvari mogli da obiđete.

U kom periodu doći?

Svako godišnje doba je zaista posebno u glavnom gradu. Svako godišnje doba nudi svoje čari. Važno je da razmislite u kojem periodu bi vama najviše odgovaralo da vidite Beograd. Mi vam predlažemo da to bude rana jesen ili početak proleća. Tada je vrlo prijatno u Beogradu, kada je temperatura u pitanju, a na ulicama možete videti mnogo ljudi i osetiti pravu atmosferu grada. Zima u Beogradu je malo komplikovanija i možda može da vam pokvari utisak o gradu. Zato je pre svega bitno da se odlučite koji period vama lično najviše odgovara.

Gde se smestiti?

Ovo je vrlo važno pitanje. Od lokacije i tipa smeštaja vam može mnogo toga zavisiti. Turisti se uglavnom odlučuju sa hostele ili njihov izbor budu apartmani Beograd. Apartmani, su vrlo pristupačni, pristojno sređeni i imate ih u bilo kojem delu grada. Na vama je da odlučite gde želite da budete. Imajte u vidu da su apartmani u centru Beograda skuplji od onih koji su malo dalje od centra. Takođe, morate da se odlučite i kakvu ćete vrstu apartmana izabrati. Pre nego što dođete, pokušajte da pogledate kompletnu ponudu apartmana na internetu, pa će vam nakon toga sigurno biti lakše da odaberete šta želite.

Šta videti?

Da li želite da prvo obiđete sam centar, zatim i znamenitosti i lokacije koje nisu u centru, to prvo morate znati. Napravite dobar plan razgledanja grada. Isplanirajte šta biste radili jednog dana, šta drugog i tako redom. Nemojte u jednom danu sebi zadati mnogo različitih lokacija i onda se razočarati ukoliko ne stignete da ih detaljno obiđete.

Na primer, izdvojte jedan ceo dan kako biste posetili Avalu, uživali u prirodi i šetali. Jedan dan možete posvetiti samom uskom centru, pa tako otići do Kalemegdana, popiti piće na Obilićevom vencu, Terazijama i ručati u Skadarliji. Zatim, sledećeg dana možete posetiti Beogradski Zoološki vrt i kasnije se spustiti do Dunava.

Kako putovati s lokacije na lokaciju?

U Beogradu gradski prevoz funkcioniše dosta dobro i većina mesta je odlično povezana sa centrom grada. Biće i slučajeva kada ćete morati da presedate da biste stigli na određenu lokaciju, ali u svakom slučaju gradski prevoz kao opcija vam je najbolja i najviše vam se isplati. Na neke lokacije možete i peške, naravno u zavisnosti gde ste iznajmili apartman u Beogradu. Sa druge strane, neke lokacije su udaljene i po više kilometara i biće vam potrebna neka vrsta prevoza.

Taksi u Beogradu je jako skup, tako da bi trebalo da ga koristiti samo kada vam je to zaista neophodno. Ukoliko ste kolima, onda jedina mana može biti mesto za parkiranje, kao i povremene gužve u saobraćaju.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.