Stvari koje niste znali o lubenici

Pored sjajnog okusa, divnog mirisa i autentičnih boja, lubenica ima i mnoge zdravstvene dobrobiti za naš organizam. “Lubenica sadrži dijetalna vlakna koja su dobra za probavni sustav ali i kalij, mineral koji snižava pritisak”, kaže Sinitija Sas, nutricionisrta.

Sadrži više likopena od sirovog paradajza

U samo jednoj šalici, lubenica ima 1.5 puta više likopena nego u ogromnom svježem paradajzu. Likopen je jak antioksidans i zaustavlja slobodne radikale da uništavaju stanice koje štete našem imunološkom sustavu.

Likopen, koji se najčešće nalazi u crvenom voću i povrću, pomaže u borbi protiv srčanih bolesti i nekoliko vrsta raka.

Sok od lubenice ublažava bol u mišićima

Jedna španjolska studija otkrila je da pijenje soka od lubenice može pomoći svima koji imaju upalu mišića od vježbanja. Sportaši koji su jeli oko pola kilograma lubenice, sat vremena prije vježbanja imali su manje problema s bolovima u mišićima i niži puls tijekom dana

Lubenica sadrži citrulin koji pojačava rad arterija i snižava krvni tlak. Istraživači iz Teksasa na lubenicu gledaju kao na prirodnu vijagru.

Lubenica je voće i povrće

Kao i svako voće, lubenica je plod zasađene biljke i ima slatkas okus. Međutim ona također vodi porijeklo od tikve i obitelji biljaka zvane Cucurbitaceae.

Prepuna je vode

U pitanju je voće koje ozbiljno hidratizira. Ona je 91.5 posto zapravo voda. Ovo je važno obzirom na to znati koliko je dehidracija loša za vaše zdravlje. Žene s blagom dehidracije imaju bolne glavobolje, lošu koncetraciju u promjene raspoloženja.

Lubenica može biti i žuta iznutra

Iako je teško povjerovati da kada otvorite lubenicu može vas dočeka žuta boja, postoji i “Krimson svit”, lubenica sa suncem iznutra. Ona je slađa i ima okus meda. Iako su izvana skoro iste, razlikuje ih unutrašnjost.
Izvor:B92