Stvarne žene špijuni koje zaslužuju da se o njima snimi film

Autor Datum 11/12/2017

Verovatno ste upoznati sa špijunskim naporima i avanturama ženskih špijuna, kao što su Džozefina Bejker i Mata Hari, čiji su životi više puta bili ovekovečeni u filmovima. Ali kroz istoriju postoji značajan broj žena špijuna, čiji fascinantni životi mogu biti inspiracija ne za jedan film, već kompletnu franšizu. Koliko se razlikuju njihove metode od metoda kolega muškaraca? Kakav pristup su imale, kakvu su špijunsku opremu koristile? Koliko su bile uspešne?

Ko su najpoznatije žene špijuni?

Evo šta prvo treba da znate o Nensi Vejk – ona je jednom ubila ruskog agenta džudo udarcem u grlo. Ona je prvo radila kao medicinska sestra, a kasnije se zaposlila kao novinarka, i putovala je redovno na liniji Njujork-London. Kada je počeo drugi svetski rat, Vejk je radila kao dopisnica iz Evrope za američke novine. Šokirana užasima koje je viđala širom Evrope u to vreme, ona se priključila francuskom pokretu otpora. Gestapo ju je u svojim fajlovima zaveo pod imenom ‘beli miš’, jer je konstantno uspevala da im se izmigolji- Kada su raspisali poternicu za njom i nagradu od 5 miliona franaka, ona beži u Englesku, gde njena vojna karijera tek počinje. Postaje vođa gerilaca, čija je specijalnost sabotaža. Ako bi po njenim misijama pisali scenario on bi zasigurno bio prava poslastica za mnoge ljubitelje špijunskog žanra, jer bi bio prepun tehnoloških smicalica i domišljate špijunske opreme poput prisluškivača, GPS lokatora, elektrošokera i dr. Razne tipove špijunske opreme možete pogledati ovde.

Ševalijer d’Eon je fascinantna figura, i van njene špijunske karijere,u kojoj čak nije koristila klasičnu špijunsku opremu. Po rođenju bila je zavedena kao muško, i tako je i živela prvih 49 godina svog života. Radila je za kralja Luja XV, u njegovom tajnom redu, i kao deo zavere protiv Habzburške monarhije poslata je u Rusiju, da se susretne sa caricom Elizabetom. Pošto je tada bilo dozvoljeno da samo žene i deca prelaze granicu, d’Eon se prerušila u ženu, i služila je na dvoru kao dvorska dama. Dok je živela u egzilu u Londonu, o njenom pravom polu su kružile glasine, da bi po povratku u Francusku zahtevala da bude priznata kao žena, a ne više muškarac. Sud joj odobrava zahtev, pod uslovom da se ostatak života i oblači kao žena. U filmu iz ovog perioda teško je očekivati neverovatne akcione scene, niti inovativnu špijunsku opremu, ali zato suptilnih obrta ne bi nedostajalo.

I da se za kraj ponovo vratimo u vreme drugog svetskog rata kada je se po prvi put značajan broj žena uključio u rad obaveštajnih službi. Možda njihove metode nisu toliko pompezne kao u svetu današnje špijunaže, pogotovo one prisutne na filmu, gde je tajni agent opremljen najmodernijom špijunskom opremom i obučen da se tuče i bori do sudnjeg dana, ali to ih ne čini manje interesantnim.

Naprotiv. Inajat Kan, koja se pre rata bavila pisanjem dečije poezije i priča, odlučuje da se dobrovoljno prijavi na strani saveznika i biva regrutovana na poslu bežičnog operatera. Jedno vreme je bila jedini operater koji je iz Francuske uspevao da pošalje poruke za London. Nažalost njena priča ima tragičan kraj. Ona je bila izdata Nemcima, nakon čega je uhapšena i ispitivana. Iako Kan nje otkrila ni jednu tajnu, ona je napravila katastrofalnu grešku, jer je dosta poruka kopirala u svoju svesku sa zabeleškama. Na osnovu toga su uspeli da neko vreme koristeći njen način šifrovanja šalju lažne poruke, i zarobe engleske operativce. U toku rata Kan je završila u koncentracionom logoru, gde je ubijena. Njena neverovatna priča je donekle iskorištena u tv seriji A man called intrepid, gde ju je tumačila glumica Barbara Herši.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.