Suhe šljive za lakši gubitak suvišnih kilograma

Šaka suhih šljiva dnevno i vaše mršavljenje je olakšano – savjetuju engleski istraživači, koji su ustanovili da ovo suho voće može biti sjajna metoda zdrave prehrane i gubitka suvišnih kilograma.
suhe sljive mrsavljenje
Naime, stručnjaci Sveučilišta Liverpool pratili su težinu i apetit stotinu preteških i pretilih osoba. Svi ispitanici su dobili detaljne savjete pomoću kojih mogu smršaviti, a polovica je dobila “zadatak” dagricka suhe šljive svakog dana.

Muškarci su dobili porciju od 170 grama suhih šljiva (što je otprilike 15 komada), a žene 140 grama (dvanaestak komada). Svi ispitanici su izgubili otprilike jednaku količinu težine kroz period od tri mjeseca (manje od dva kilograma i dva i po centimetra u struku), ali ispitanici koji su svakodnevno grickali suhe šljive su brže postigli rezultate pri kraju trajanja studije. Oni su tvrdili da su se osjećali sitijima – vjerojatno zbog velike količine vlakana koje suhe šljive sadrže.

Unatoč tome što su poznate po probavnim smetnjama koje za sobom ostavljaju (zatvor), u ovoj studiji su suhe šljive bile izuzetno tolerirane i nisu bile povezane s većim probavnim tegobama. Isto tako, stručnjaci osobama koje žele smršaviti preporučuju najviše 30 grama suhih šljiva dnevno, jer su one bogate šećerima, ali čini se da ni to nije smetalo ovim ispitanicima:

“Efekt suhih šljiva na apetit daleko je veći od bilo kakve štete koje ostavlja količina šećera. Na sličan način je korisno i drugo sušeno voće, poput grožđica”, objasnio je Jason Halford, koji je radio na istraživanju.

“Jedan od većih problema s dijetama je što ste gladni. Ovo ne mora nužno značiti da su suhe šljive novo čudotvorno rješenje za mršavljenje, ali one neće da potkopaju rezultate dijete”, zaključio je Halford.

Ako želite jače kosti, jedite više suhih šljiva, tvrde američki stručnjaci. Prema njihovom mišljenju, suhe šljive su “izuzetne” za zdravlje kostiju. Snižavanjem razine LDL-kolesterola, suhe šljive mogu smanjiti opasnost od bolesti srčanih arterija i infarkta. Poticanjem probave i smanjivanjem koncentracije litoholne kiseline, suhe šljive mogu pomoći u sprečavanju raka debelog crijeva.

Naš savjet za idealni međuobrok je zdjela jogurta, dvije žlice zobenih mekinja ili pahuljica, žličica cimeta, nekoliko oraha i šaka sušenih šljiva i brusnica!
Izvor:ordinacija.hr