Suhe smokve izvor minerala i vitamina

Zbog mnoštva minerala i vitamina koje sadrži, suha smokva je odlična za užinu. Ona će vam u trenu vratiti izgubljenu energiju, oslobodit vas nervoze i nesanice, poboljšati vaše pamćenje.
suhe-smokve-izvor-vitamina-i-minerala

Poboljšat koncentraciju jer pozitivno stimulira rad stanica i potiče izmjenu tvari u mozgu.

Pune su zdravlja

Suhe smokve izvrstan su izvor minerala, poput kalcija, bakra, kalija, mangana, željeza, selena i cinka. Unosom 100 g suhih smokava dobicete 640 mg kalija ,162 mg kalcija, 2,03 mg željeza i 232 mg kalija. Kalij je važan sastavni dio stanica i tjelesnih tekućina koji pomaže u kontroli otkucaja srca i krvnog tlaka. Bakar je, kao i željezo, potreban u proizvodnji crvenih krvnih stanica i za celijsku oksidaciju.

Sadrže više kalcija nego mlijeko

Suhe smokve su veoma zdrave i hranjive a malo je poznato da sadrže više kalcija od kravljeg mlijeka. Zbog velike količine bakra koju sadrži preporuča se onima koji pate od anemije, jer bakar potiče bolju proizvodnju crvenih krvnih zrnaca a zbog koncentracije kalija regulira krvni tlak. Suhe smokve su borac protiv osteoporoze i samo desetak ovih plodova dnevno preventivno utječe na gubitak koštanog tkiva. Usporava starenje, bori se protiv slobodnih radikala, bogata je antioksidansima, ubrzava metabolizam i još mnogo toga.

Oprez jer..

Sa konzumiranjem suhih smokava trebalo bi da budu pažljivi dijabetičari ali i oni koji imaju problem s debljinom jer suhe smokve imaju čak pet puta više kalorija od svježe smokve.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.