Susam djeluje kao prirodan antibiotik

Ako ste u svoja jela često dodavali sezam, svom organizmu ste činili veliku ulogu. Crni sezam, bijeli sezam, crveni / smeđi sezam … različite su njegove sorte koje razlikuje i boja sjemena prepunog ulja i proteina. I dok smeđi i crni sezam na tržište dolaze neoljušteni, bijeli se može nabaviti neoljušten, oljušten ali iu obliku paste koju mnogi poznaju pod imenom tahini.

Vitamini B, A, E, lecitin, niacin, brojni minerali poput kalcija, kalija i magnezija, fosfora, željeza, cinka i selena … govore sami po sebi o vrijednosti ove, veličinom vrlo sitne ali učinkom po zdravlje, vrlo moćne biljke.

Dentalni poremećaji

Susam jača naše zube i djeluje na zdravlje usne šupljine, zubi i desni. Njegovom uporabom smanjujemo upale, infekcije, jačamo zube i zubnu caklinu, djelujemo na sprječavanje nastajanja zubnog plaka ali i djelujemo na izbacivanje toksina iz tijela.

Jača kardiovaskularni sustav

Susam snižava krvni tlak i smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti

Antioksidans

Sezam sadrži dva jedinstvena spojevi iz skupine lignana – sezamin i sezamolin. Sve više studija pokazuju važnost sezama u ulozi jačanja našeg oraganizma i djelovanje u brobi protiv slobodnih radikala. Osobau oboljelim od raka dojke, raka debelog crijeva, raka grla … sezam jedan od pomagača u borbi za bolje zdravlje.

Zdravlje kože i ljepota

Sezamovo ulje ublažava iritacije, a sadržajem vitamina E i cinka, djeluje na zdravlje kože, njenu elastičnosti i usporava procese starenja, isušivanja kao i preranog stvaranja bora.

Analgetik

Lokalno apliciranje na oboljela područja, pokazuju učinak sezamovog ulja kao odličnog u ublažavanju bolova. Preporuča se i kod utrnuća, slabe prokrvljenosti tkiva, slabe cirkulacije …

Afrodizijak

Redovitom konzumacijom sezama smanjuje se impotencija i djeluje na snaženje i poticanje vitalnih funkcija i jačanje reproduktivnog tkiva.

Regulira menstrualni ciklus

Iz tog je razloga preporučen kao sastavni dio prehrane upravo u predmenstrualnom razdoblju. Smanjuje menstrualne bolove i ublažava simptome PMS-a.

Jača kosti

Sezam je bogat kalcijem a njegov učinak grijanja i dubokog prodiranja u tkiva, dodatno govore u prilog njegovoj važnosti u očuvanju zdravlja i čvrstoće kostiju. Posebno je preporučen osobama oboljelim od osteoporoze.

Nutritivni tonik

Lagani je laksativ pa regulira probavu, utječe na zdravlje i rad crijeva, ali i cjelokupnog probavnog sustava.
Izvor:ljekovitirecepti

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.