Sve dobrobiti mlijeka za vaše zdravlje

Još smo kao djeca slušali roditelje i bake koji su nam govorili da moramo svaki dan popiti čašu mlijeka, a razne studije i istraživanja pokazuju da ono zaista ima velike dobrobiti za zdravlje.
mlijeko

Mlijeko smanjuje apetit

Prva neobična činjenica o kojoj vjerojatno niste razmišljali jeste da mlijeko pomaže u savladavanju gladi. Studija AJCN-a pokazala je da su ispitanici unosili manje kalorija kada su nakon obroka popili mlijeko jer su se dulje osjećali sitima.

Rast mišića

Kako starimo, koža i tijelo postaju opušteniji nego što bismo željeli. Koža može biti zdravija i napetija kao imamo čvrsto tijelo, odnosno mišiće. A tome pomaže i mlijeko zbog proteina. Također, mlijeko sadrži vitamine koji su važni za čvrstoću kostiju.

Sjajna kosa

Vitalne hranjive tvari iz mlijeka pomažu da kosa ostane zdrava, sjajna i meka. Proteini i lipidi u mlijeku rade na jačanju kose dok kalcij spriječava njen gubitak. Mlijeko sadrži i druge hranjive tvari kao što su vitamini A, B6, biotin i kalcij, a svi zajedno pomažu da kosa bude mekana i sjajna.

Lijek za mamurluk

Malo ste pretjerali s pićem večer prije i sada imate grozan mamurluk? Sljedeći put popijete mlijeko prije izlaska jer ono štiti želudac od alkohola. Također ga možete popiti nakon noćnog izlaska umiriti želudac jer neutralizira kiselost u alkoholu.

Mlijeko je prepuno važnih vitamina i minerala

Fosfor – pomaže jačanju kosti i stvara energiju

Vitamin D – pomaže u održavanju kostiju

Vitamin B12 – održava zdravlje crvenih krvnih stanica i živčanog tkiva

Vitamin – održava imunološki sustav; pomaže održavanje normalnog vida i kože

Riboflavin (B2) – pretvara hranu u energiju

Niacin – održava visinu useceri i masnih kiselina

Što dobivate čašom mlijeka

National Dairy Council kaže da 2,5 dcl mlijeka osigurava tijelu vitamin D, i to kao da ste pojeli 90 grama lososa, onoliko kalcij koliko se nalazi u dvije šalice brokule, zatim kalcij, i to onoliko koliko ga možete pronaći u manjoj banani, te fosfor, kao da ste pojeli šalicu graška.
Izvor:tportal