Sve o matcha čaju

Autor Datum 17/07/2018

Skraćena istorija, po mnogim autorima diskutabilna, sa stanovišta tla na kome je nastala, matcha čaja bi glasila ovako… Ceremonija (konzumiranja) čaja nastala je u Kini. Tokom dinastije Song koja je vladala od 960. do 1279. Zen monasi su stvorili ritual pripreme zelenog čaja u prahu. Veruje se da se to nije dogodilo u Japanu, već u Kini. Ipak 1191. godine jedan japanski zen monah je doneo seme zelenog čaja iz Kine u Japan, kako bi se nastavilo sa njegovim gajenjem i konzumiranjem. Tako je vremenom ceremonija pripreme i ispijanja matcha čaja pripala Japanu.

Proces pripremanja matcha čaja

Matcha čaj se sprema tako što se u šolju skoro proključale vode (do oko 80 C) sipa između pola i jedne kafene kašičice praha, u zavisnosti od jačine koju želite. Zatim se uz pomoć manje mutilice meša sve dok se ne stvori pena na vrhu vode. Tek nakon formiranja pene čaj je gotov i spreman je za degustaciju. Jedna od brojnih razlika matcha čaja u odnosu na ostale jeste i to što se pije i prah koji padne na dno šolje jer ne predstavlja pretnju po varenje i bubrege. Poželjno je konzumirati ga ubrzo nakon pripreme.

Da li se matcha čaj može jedino spremiti posebnom mutilicom od bambusa?

Tradicionalno posmatrano, da. Međutim, možete uživati u matcha čaju na koji god način da ga „umutite.“ Možete koristiti viljušku ili manju električnu mutilicu. Preporučujemo da mućenje vršite pokretima u obliku slova „W.“ Ako ste zainteresovani za tradicionalno pripremanje potražite klipove na internetu. I ne zaboravite da se matcha čaj služi uz nešto slatko, najčešće kolač.

Koliko miligrama kofeina može da sadrži jedna kašičica matcha čaja?

Moguće je prisustvo od približno 60mg kofeina u jednoj kašičici matcha čaja. Ipak, koncentracija kofeina može varirati u zavisnosti od vrste, kao i načina na koji se matcha čaj priprema. Ograničite dnevnu upotrebu na 5 grama matcha praha, kako ne bi preterali sa energijom koju daje i ostali budni duže nego inače.

Koji je rok trajanja matcha čaja?

Rok trajanja pakovanja matcha čaja iznosi oko 2 godine, ali varira od načina na koji se pakuje. Naravno neće vam se ništa desiti ni ako ga konzumirate nešto kasnije. Dok bi otvoreno pakovanje trebalo čuvati u frižideru i upotrebiti ga u roku od 3 meseca. Uz napomenu da vam se ni u ovom slučaju ništa neće dogoditi ako ga konzumirate nakon tog perioda. Jedino što se može desiti jeste gubitak nutritivne vrednosti te onda, složićete se, njegova upotreba nema smisla.

Sastav i dejstva matcha čaja

Veoma je bogat vitaminom C, A, kao i gvožđem. Sadrži ogromnu koncentraciju antioksidanasa, te je odličan saveznik u borbi protiv slobodnih radikala. Jedan od mnogobrojnih benefita je i taj da matcha čaj umiruje i deluje antistresno. Povoljno utiče na koncentraciju i povećava pažnju, te organizam održava budnim. Popravlja raspoloženje. Sadrži i L-teanin koji mu daje specifičan ukus. Smanjuje nivo triglicerida, kao i proizvodnju glukoze u jetri. U svom sastavu ima i katehine koji umanjuju upalne procese u organizmu i potpomažu obnavljanje ćelija. Ubrzavanjem metabolizma doprinosi i bržem skidanju suvišnih kilograma. I ne treba zaboraviti da organizam dovodi u pH ravnotežu tj. vraća telo u prirodno bazno stanje.

Matcha čaj kao zdrava aleternativa

Čaj predstavlja odličnu alternativu dijetalnim pićima, uz to je bez kalorija, 100% prirodan napitak, koji ne sadrži šećer, masnoću, konzervanse i gluten. Pored sevga navedenog matcha čaj karakteriše visok sadržaj antioksidanasa te je idealni napitak u svakom trenutku.

Neka od danas matcha čaj postane deo vaše zdrave ishrane.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.